Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Våren får vänta - snöfall drar in över hela landet

De som klev upp tidigt på lördagsmorgonen fick en köldsmocka i ansiktet. I Göteborg var det sex minusgrader och på vissa håll i landet så kallt som 20 minusgrader. Nu avtar köldchocken och den stigande temperaturen för med sig snöfall – Man kan vänta sig upp till fyra centimeter snö i Göteborg, säger Forecas meteorolog Christoffer Hallgren.

Lördagsmorgonens kalla temperaturer kunde upplevas som extra kyliga, eftersom nordvästliga vindar bidrog med en extra bitande köldkänsla.

Som kallast i Göteborg var det på lördagen sex minusgrader och i de norra delarna av landet kröp temperaturerna ner till minus 20 grader. Allra kallast var det i Jokkmokk, med minus 23 grader. Falsterbo i Skåne hade dygnets varmaste morgon med två plusgrader.

– Det kommer bli mildare väder nu när solen går upp mer och värmer på. En varmfront kommer dra in västerifrån under dagen och för med sig snöfall över södra Sverige. I Göteborg kommer det börja snöa under eftermiddagen, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på vädertjänsten Foreca. 

Snöfall i hela landet

Hela landet, bortsett från norra Norrland, berörs av snöfallsområdet.

– Man kan vänta sig upp till fyra centimeter snö i Göteborg, säger Christoffer Hallgren.

Senare på lördagskvällen kommer snön övergå i regnväder på västkusten. Plusgraderna kommer hålla i sig även om det blir lite molnigt de kommande dagarna finns det en del solchanser.

– Det blir främst plusgrader hela dygnet framöver nu. Temperaturen kommer ligga kring 4-6 grader på dagen. 

Vårkänslor i luften

Nästa veckan blir det allmänt ostadigt väder med en del regnområden som drar in från väster. Det blir dock fortsatt milt väder med främst plusgrader dygnet runt. 

– Den meteorologiska våren har kommit på de flesta håll i Götaland nu och det kommer väl kännas en den del som vår nu med plusgrader i luften.

LÄS OCKSÅ: Hit kommer våren först

Meteorologisk vår innebär att dygnsmedeltemperaturen ska vara över noll grader sju dygn i rad. Vårens ankomst räknas då från det första av dessa sju dygn. Det kan inträffa tidigast den 15 februari

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.