Webbkarta
Webbkarta Bild: Johan Hallnäs

Våren dröjer – SMHI varnar för snömängder

Kung Bore tycks inte vara redo att släppa fram våren riktigt ännu. Stora mängder snö har fått SMHI att utfärda klass 2-varning för Gävleborgs län. På viss håll har över 20 centimeter snö fallit sedan söndag kväll.

ANNONS

Ett lågtryck har dragit in över Sverige söderifrån och resulterat i snöfall i delar av landet.

– Det snöar på och det snöar ganska kraftigt. Det är snömängder på mellan 15 och 20 centimeter i vissa delar av Gävleborgs län, säger Linnéa Rehn, meteorolog på SMHI.

– Det har även snöat i Värmland, Örebros län och i Västmanland men där börjar det släppa, fortsätter hon.

SMHI utfärdade redan under söndagen varningar för stora snömängder, och varningarna ligger under måndagen kvar.

– Det ligger som ett stråk från Dalarna upp över Gävleborg, Västernorrland. Vi har utfärdat en del klass 1-varning för snöfall i de områdena. I Gävleborgs län har vi ute en klass 2-varning.

ANNONS

Det bistra aprilvädret till trots har inga större störningar i trafiken rapporterats till Trafikverket, något som kan bero på att flera trafikanter ännu kör med vinterdäck.

Linnéa Rehn berättar att snöfallet delvis väntas att övergå i regn i de södra delarna av Gävleborgs län och närmast kusten, där det blir både blött och slaskigt under dagen.

– Det kommer fortsatt att röra sig norrut. Till i morgon kommer det framför allt att ligga ett stråk från Jämtlands län upp över Västerbotten och Norrbottens kustland.

TT: Blir det någon vår framöver?

– Det blir lite bättre med vårvädret sedan, till onsdagen är det mer högtrycksbaserat väder över hela landet och framåt helgen finns det plats för en hel del sol. I de södra delarna kan det då bli upp emot tio grader.

Ida Vanhainen/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS