Cellprovtagning har i flera regioner pausats på grund av pandemin, men långt ifrån alla regioner erbjuder självtest för HPV. Arkivbild.
Cellprovtagning har i flera regioner pausats på grund av pandemin, men långt ifrån alla regioner erbjuder självtest för HPV. Arkivbild. Bild: isabell Höjman/TT

Vårdförbundet kritiskt till minskad screening

Coronapandemin har pausat screeningen för livmoderhalscancer i flera regioner i landet. HPV-självtest, som i viss utsträckning är tänkt att tillfälligt ersätta screeningen, erbjuds dock bara i sju av landets 21 regioner.
– Det här är enormt viktigt, screeningen är den främsta faktorn för att vi ska minska insjuknandet i livmoderhalscancer, säger Åsa Mörner på Vårdförbundet.

ANNONS

Socialstyrelsen beslutade i somras att, med tanke på pandemin, låta regionerna erbjuda kvinnor HPV-självtest om de inte kunde komma på en traditionell screening för livmoderhalscancer.

– Regionerna har haft svårt att genomföra screening på det sätt de vanligtvis gör. Dels på grund av omlokalisering av resurser men också eftersom fler uteblivit av rädsla för smitta, säger Mattias Fredricsson, enhetschef på Socialstyrelsen.

En undersökning som TT gjort visar att endast sju av 21 regioner i landet erbjuder HPV-självtest i någon utsträckning. Flera regioner säger att de inte har kapaciteten att administrera självtest, medan andra säger att de klarar screeningen på traditionellt sätt.

ANNONS

"Ingen ersättning"

Åsa Mörner, barnmorska och förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet är dock tydlig med att screening är en sak och ett självtest något annat.

– Ett självtest är absolut ingen ersättning för screening, över huvud taget. HPV-testen visar bara om personen bär på HPV-viruset, de testar inte om du har cellförändringar, säger hon.

TT: Vilken är risken om det dröjer innan man testar sig eller får svar?

– Att man hinner utveckla en cancer. Hur lång tid det tar är en omöjlighet att säga.

"Enorm skillnad"

Humant papillomvirus (HPV) är ett samlingsnamn för flera virus. Vissa orsakar vårtor, andra kan på lång sikt orsaka cancer. Sedan 1 augusti ingår HPV-vaccination i allmänna vaccinationsprogrammet för barn.

– Sedan kontrollerna infördes, på 1960-talet, så har antalet fall av livmoderhalscancer mer än halverats. Det är ju en drastisk skillnad, en enorm skillnad, säger Åsa Mörner.

Hon tycker att regionerna har "lite att jobba med" när det gäller vården, men efterlyser främst en nationell styrning.

– Du ska inte ha högre risk att få cancer om du bor i Norrbotten än i Skåne till exempel, man ska känna sig trygg i Sverige, att man får rätt vård. Om man missar de här kvinnorna med flera månader, då kanske vissa redan har hunnit utveckla en cancer.

ANNONS

"Ett hjälpmedel"

Mattias Fredricsson säger att användandet av HPV-självtest är upp till regionerna, men betonar att det vikigaste är att screeningen fungerar.

– Det här är ett hjälpmedel, i första hand är vi måna om att testningen blir av, hur är mindre viktigt. Kan man genomföra screening på vanligt sätt ska man göra det. Det har samtidigt gått väldigt kort tid, vissa av regionerna har inte hunnit införa självtest än. Och vi har inte haft möjlighet att följa upp det heller, säger han.

Marcus Alexandersson/TT

Fakta: HPV-självtest i landets regioner

Blekinge: Nej. "Hoppas under senhösten."

Dalarna: Ja, sedan september 2019. 741 självtest har skickats ut.

Gotland: Nej. "Inte inom den närmaste tiden."

Gävleborg: Nej. "Inte klarlagt när det kan bli av."

Halland: Ja, sedan maj 2018. Knappt 2 000 test har skickats ut.

Jämtland Härjedalen: Nej. "Hoppas komma igång under hösten."

Jönköping: Ja, i en mindre pilotstudie.

Kalmar: Nej. "Förhoppningsvis under hösten."

Kronoberg: Nej. "Tidigast efter årsskiftet."

Norrbotten: Nej. "Siktar på att införa det under hösten."

Skåne: Ja, sedan 2017.

Stockholm: Ja, sedan 2019. 34 000 provkit har skickats ut.

Södermanland: Nej. "Inte i dagsläget."

Uppsala: Nej. "Hoppas ha det klart efter nyår."

Värmland: Nej. "Finns i dagsläget ingen tidsram för när det kan ske."

Västerbotten: Nej. "Hoppas vara igång vid årsskiftet."

Västernorrland: Nej. "Inte aktuellt än."

Västmanland: Nej. "Hoppas ha det igång i december."

Västra Götaland: Ja. "Ser över möjligheten att utöka självtestningen."

Örebro: Nej. "Förhoppningsvis från årsskiftet."

Östergötland: Ja, i liten skala sedan augusti.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS