Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Äldre har inte fått duscha på flera veckor under pandemin, visar en kartläggning av Sveriges Radio.
Äldre har inte fått duscha på flera veckor under pandemin, visar en kartläggning av Sveriges Radio. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Vårdbrister anmäls – fick inte hjälp till toan

Flera äldreboenden har brustit under coronapandemin, visar en kartläggning av vårdärenden gjord av Sveriges Radio Ekot.

Omkring 70 ärenden påvisar brister i omvårdnad under covid-19. Oftast är det äldreboenden som har haft stor smittspridning som är föremål för anmälningarna till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Äldre har inte fått duscha på flera veckor, inte fått sin medicin på rätt tid eller hjälp när de larmat, och personal har inte haft tid att vara med äldre som legat på dödsbädden, visar granskningen.

Bland annat har ett boende i Helsingborg anmälts flera gånger och staden utreder nu vad som hänt, både på det boendet och på andra boenden där smittan varit utbredd. Omsorgsdirektören Annika Andersson säger till Ekot att hon ser allvarligt på kritiken.

– Jag kan bara beklaga den här situationen. Vi fick ett stort smittutbrott under bara några få dagar och vi hade inte den beredskapen. Vi har den största respekt både för anhöriga och boende som också blir drabbade men jag har också respekt för det arbete medarbetare har gjort.