Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vårbudgeten presenteras under en pressträff i Rosenbad i Stockholm.

Vård och omsorg får en miljard mer 2018

Regeringen vill satsa nästan en miljard kronor ytterligare på vård och omsorg i år. Kommunerna får också 4,9 miljarder mer för de senaste årens flyktingmottagning.

Regeringen föreslår flera förändringar i den budget för 2018 som riksdagen klubbade i höstas.

Bland annat får vården 600 miljoner kronor mer. Av dem ska 400 miljoner kronor användas för att korta vårdköerna i år. Det kan till exempel handla om mobila vårdteam för att äldre ska slippa söka hjälp på överfyllda akutmottagningar.

De resterande 200 miljonerna ska landstingen använda för att behålla och anställa vårdpersonal.

- Det kan handla om människor som fyller 65 eller 67 år och som är intresserade av att jobba vidare, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Mer till äldreomsorg

Regeringen vill också under 2018 satsa ytterligare 350 miljoner kronor för att öka kvaliteten och tillgängligheten i äldreomsorgen genom investeringar i teknik.

Det kan, enligt finansministern, handla om trygghetslarm, så att människor som håller på att bli dementa ska våga gå ut oftare.

Regeringen kallar förslag för sammanlagt 2,6 miljarder kronor i vårändringsbudgeten för nya satsningar. Förutom vården och omsorgen så handlar det till exempel om fler sommarjobb för unga, ny utrustning till polisen och stöd till produktion av biogas.

Konjunkturinstitutets (KI) generaldirektör Urban Brusewitz är kritisk till att Finansdepartementet inte närmare motiverar varför satsningarna på 2,6 miljarder måste med i vårändringsbudgeten.

Mer till kommunerna

- Det är lite dåligt motiverat varför man inte hade det i förra budgeten eller varför det inte kan vänta till höstens budget, säger Brusewitz.

En vårändringsbudget ska normalt bara innehålla tillfälliga förändringar på grund av händelser som inte varit kända tidigare. Ofta handlar det om kostnader som ser ut att bli större än när budgeten klubbades på hösten.

Så är det med kommunernas flyktingmottagning som staten ska betala. När kommunernas ansökningar för ersättningar för 2015-2017 nu kommit in har det visat sig att kostnaderna är 4,9 miljarder kronor högre än regeringens prognos i höstas. De pengarna föreslås kommunerna nu få i vårändringsbudgeten.