Regeringen och Vänsterpartiet vill satsa 100 miljoner kronor på 10 000 extra sommarjobb för ungdomar. Arkivbild.
Regeringen och Vänsterpartiet vill satsa 100 miljoner kronor på 10 000 extra sommarjobb för ungdomar. Arkivbild.

Vårbudget: 10 000 fler sommarjobb till unga

Regeringen vill satsa 170 miljoner kronor på unga i den kommande vårbudgeten. I en uppgörelse med Vänsterpartiet utlovas bland annat sommarjobb till 10 000 fler unga.

ANNONS
|

Budgetförslaget riktas mot kultur, idrott och jobb för unga. 100 miljoner kronor satsas på extra sommarjobb för unga som slutat nian eller som går i ettan och tvåan på gymnasiet. Pengarna ska fördelas via Arbetsförmedlingen och tanken är att kommunerna ska genomföra sommarjobbssatsningen.

- I dag är det många unga som inte har de kontakter man behöver ha för att få ett sommarjobb. Det är tänkt att gå till ungdomar som inte har samma möjlighet att få ett sommarjobb på egen hand, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet till Aftonbladet.

ANNONS

Utöver satsningen på sommarjobb går 50 miljoner kronor till sommarsatsningar på fritidsgårdar. Det innebär förlängda öppettider och fler aktiviteter.

- Problemet i dag är ju att många unga inte kan åka på semester för att deras föräldrar inte har pengar, helt enkelt. Därför är det viktigt att sommaren blir ett bra sommarlov även om man har föräldrar som inte kan åka iväg på semester, säger Ulla Andersson.

I budgetförslaget ingår även en satsning om 20 miljoner kronor i extra stöd till kultur och idrott för unga.

TT

ANNONS