Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Våra liv blir CP-parkour bara av att köpa mjölk"

Almedalsvecka på kullerstensgränder eller vardag i Götet med spårvagnar och trottoarkanter spelar ingen roll. För många krävs CP-parkour för att ta sig fram.

På torsdagskvällen smyglanserades den nya extremsporten CP-parkour i Almedalen. Nystartade partiet Normaldemokraterna står bakom kampanjen som ska uppmärksamma den bristande tillgängligheten i samhället.

- För det första vill jag säga att det är för jävligt att man ska behöva bilda ett parti för en helt vanlig fråga som ju tillgängligheten är, säger partiledaren Anders Westgerd.

Men samtidigt förklarar han att det inte bara går att sitta och inte göra något när en stor grupp av befolkningen varken talas om eller med.

- 1,8 miljoner svenskar har någon typ av funktionsnedsättning. Det vi vill är att riksdagspartierna tar funktionshinderfrågor på allvar. Den dagen kan vi avveckla Normaldemokraterna, säger han.

Partiet ska ställa upp i kommunfullmäktigevalet i Göteborg i höst och deras valaffischer syns både här och där i Almedalen. "Rösta normalt" är parollen.

- Men syftet är att vara en plattform för opinionsarbete. Till syvende och sidst är det politikerna som bär ansvaret, säger Anders Westgerd.

CP-parkour, vad är det egentligen?

- En miljon svenskar utövar dagligen CP-parkour vare sig de vill eller inte. Parkour är ju en sport där man tar sig över hinder i stadsrummet. Men våra liv blir CP-parkour bara av att vi behöver gå och köpa en liter mjölk, säger Anders Westgerd,

I kampanjen får alla som vill testa att ta sig fram på en bana och känna på vardagen för många funktionshindrade. CP-parkour lanseras fullt ut den 13 och 14 augusti på Kulturkalaset i Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.