Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Våldtäktsmännen turades om att hålla vakt

Kvinnan stängdes in på caféet på natten. Två män ska ha täckt över övervakningskamerorna, tvingat ner henne i en källare och sedan våldtagit kvinnan. Under hela övergreppet ska de har turats om att hålla vakt åt varandra. Nu döms de till fängelse i fyra år för grov våldtäkt.

Händelsen inträffade den 22 mars förra året. Då ska en kvinna ha hämtats upp med en bil och förts till ett café i Helsingborg. I lokalen ska ytterligare sju personer ha befunnit sig - sju män. De flesta var okända för kvinnan, enligt åklagaren.

En av männen ska ha täckt över den övervakningskamera som fanns i lokalen. Sedan ska en man i 30-årsåldern ha tagit tag i kvinnans hår och dragit ned henne i kaféets källare. Där ska han ha dragit ned henne i en soffa och hållit fast hennes armar och ben samtidigt som han drog av hennes kläder. Därefter våldtog han henne.
– Samtidigt hotade han henne och sa att han eller andra skulle skada henne ifall hon inte samarbetade. Han ska dessutom ha haft ett vapen i närheten innan och under gärningen, enligt kammaråklagare Elena Severin.

LÄS MER: Två misstänkta för grov våldtäkt i kafékällare

Höll vakt åt varandra

Efter detta övergrepp ska en man i 20-årsåldern också ha våldtagit kvinnan. Han ska ha dragit ned henne på rygg, dragit isär hennes ben och sedan genomfört övergreppet genom att hålla fast henne med sin kroppstyngd.
– Strax därefter ska 30-åringen ha gett sig på målsäganden igen, har åklagaren sagt.

Under den grova våldtäkten ska männen ha turats om att hålla vakt åt varandra.

"visat särskild hänsynslöshet eller råhet"

De två männen åtalades för grov våldtäkt. 
– Gärningarna är att bedöma som grova brott eftersom fler än en förgripit sig på målsäganden. Dessutom har gärningsmännen visat särskild hänsynslöshet eller råhet, har Elena Severin sagt.

Nu har domen kommit. Männen döms till fyra års fängelse.

I domen framgår det att mannen i 30-årsåldern nekar till brott. Han påstår att de haft "samlag eller sexuellt umgänge" men att det skett på "frivillig basis". Han påstår att han inte ska ha hotat eller tvingat kvinnan.

Mannen i 20-årsåldern nekar även han till brott. Han säger att han endast lagt en hand på hennes axel och frågat hur hon mår.

"Detaljrik och självutlämnande" 

Tingsrätten anser att offrets berättelse varit "detaljrik och självutlämnande" och talar för att "händelsen är självupplevd". De anser att hon varit trovärdig och att hennes uppgifter får stöd av annan stödbevisning. Tingsrätten anser därför att det är bevisat att de två männen våldtagit henne. De skriver att "gärningsmännen har visat sådan särskild hänsynslöshet eller råhet som gör att brotten, såsom åklagaren har angett, ska bedömas som grov våldtäkt".

I domen framgår det att det funnits brottsmisstankar mot flera av de andra personerna under utredningen, det har bland annat rört människorov och medhjälp till grov våldtäkt. Men åklagaren valde att lägga ner de utredningarna i brist på bevis.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.