Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Våldtäkt mitt i publikhavet på Summerburst

En 34-årig man har anhållits för den misstänkta våldtäkten på musikfestivalen Summerburst i Stockholm i går. "Det är helt fruktansvärt att detta händer och att någon tar sig dessa friheter gentemot en annan människa", säger arrangören i ett uttalande.

Våldtäkten ska ha skett någonstans i publiken.

"Vi har haft en väldigt hög närvaro av vakter och polis under hela festivalen, och enligt polisens information så har samtliga misstänkta gripits vilket i detta sammanhang är positivt och ganska ovanligt", säger Anders Boström, festivalansvarig för Summerburst vid Live nation, i ett skriftligt uttalande till TT.

Det var vid fyratiden i morse som mannen anhölls misstänkt för våldtäkten, som ska ha skett i går kväll.

- Det är en kvinna som är målsägande. Hon är 18 år. Det är det som jag har att berätta om ärendet, säger Annika Collin, pressansvarig vid Åklagarmyndigheten.

Inga uppgifter

Om den misstänkte mannen ska begäras häktad måste åklagaren lämna in en häktningsframställan till domstolen senast på onsdag.

- Förhör kommer att hållas, naturligtvis, säger Annika Collin.

Om mannen och kvinnan känner varandra kan hon inte svara på.

Varken Åklagarmyndigheten eller polisen lämnar några uppgifter om själva händelseförloppet.

- Jag har inga kommentarer. Det är ett val som kommenderingsledningen har gjort, att man sammanställer det när man har fått in allting, säger Eva Nilsson, presskommunikatör vid polisen i Stockholm.

Tre personer har också gripits för sexuellt ofredande i samband med festivalen, men polisen vill inte kommentera gripandena.

Jobbar med säkerhetsfrågor

I fjol utsattes besökare på flera svenska musikfestivaler för våldtäkter och sexuella ofredanden. Vid en av de mer uppmärksammade händelserna blev en flicka våldtagen mitt i publikhavet under en konsert på Peace & Love i Borlänge.

Per-Arne Lundqvist, säkerhetsansvarig för Peace & Love, beklagar händelsen på Summerburst. Genom att ha folk på plats, bland annat fältassistenter, kvinnojourer, ungdomsmottagning, polis och ordningsvakter, hoppas Peace & Love kunna minska risken för att fjolårets händelser upprepas.

- Vi arbetar intensivt med alla typer av säkerhetsfrågor. Erfarenheten från i fjol har vi tagit med oss, säger han till TT.

- Vi jobbar bort alla ytor där man skulle kunna göra något brott, till exempel mörka platser, buskage och så vidare, för att förebygga.