Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Våldsspel påverkar hjärta och stress

Våldsamma spel trubbar av känslor och fysiologiska reaktioner. Det framgår i en avhandling av forskaren Malena Ivarsson.

Hon är verksam på Stressforskningsinstitutet och Stockholms universitet. Ivarsson har undersökt hur hjärtfrekvens och utsöndring av stresshormoner påverkar unga pojkar som spelar våldsamma spel.

Pojkar som inte är så vana vid att spela våldsamma dataspel får en ökad hjärtfrekvens och ökad utsöndring av stresshormonet kortisol.

Däremot hos pojkar som är vana att spela våldsamma spel påverkas inte hjärtfrekvens och stresshormoner i samma utsträckning.

- Det kan tolkas som att det sker en fysiologisk avtrubbning hos dem som ofta spelar våldsamma spel, skriver Malena Ivarsson i sin avhandling.

Våldsamma spel har ett starkt samband med aggressioner, enligt Ivarsson. Hon undersökte två grupper pojkar i åldrarna 12-16 år. En grupp var van att spela våldsspel, den andra var det inte.

De spel de fick testa var Manhunt (ett våldsspel) och Animaniacs (ett spel utan våld). Pojkarna fick genomföra experimenten i sin hemmiljö under kvällstid.

De fick bära hjärtmätare under spelet, man tog salivprov för att testa utsöndringen av stresshormonet kortisol och pojkarna fick föra sömndagbok under de två vardagskvällar som testerna gjordes.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.