Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

I centrala Trollhättan hittades en man i 20-årsåldern svårt knivskadad under nyårsnatten. Bild: Robert Betzehag / Rescue Photo
I centrala Trollhättan hittades en man i 20-årsåldern svårt knivskadad under nyårsnatten. Bild: Robert Betzehag / Rescue Photo

Våldsammast i väst – men "ganska bra" nyårsnatt runt om i Sverige

En normal nyårsnatt i landet – men stökigt i Västsverige med bland annat ett mordförsök i Trollhättan och en dödsolycka i Dalsland.
Så summerar polis och räddningstjänst kvällen och natten.

I centrala Trollhättan hittades en man i 20-årsåldern under nyårsnatten svårt knivskadad.

– Vi fick in larmet klockan 01.36 om att man påträffat en man utomhus som är knivhuggen, säger Ann-Christin Löfstrand, vakthavande befäl vid polisen i region väst.

Ingen hade gripits som misstänkt för dådet vid 15-tiden på nyårsdagen. Mannen fördes till Norra Älvsborgs länssjukhus.

– Jag kan inte säga mer än att det är så allvarligt att det rubriceras som försök till mord, alternativt dråp, säger Löfstrand.

– Mannen är kvar på sjukhuset, han är allvarligt men ej livshotande skadad. Vi har förhört den skadade mannen och även hållit andra förhör, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm, vid 15.30-tiden på nyårdagen.

Polisen efterlyser fler upplysningar kring händelsen – mannen hittades vid Kungsgatan-Polhemsgatan i Trollhättan.

Utanför Bengtsfors i Dalsland omkom en man i 30-årsåldern efter en trafikolycka på nyårsaftonen. Anhöriga har underrättats.

Singelolyckan inträffade vid 20-tiden när en personbil fick sladd, åkte in i vägräcket och voltade av vägen.

– Det var två personer i 30-årsåldern som färdades i bilen. En man omkom och andra personen skadades och fördes till sjukhus, säger Ann-Christin Löfstrand vid polisen.

I Göteborg var nyårsnatten bitvis orolig och stökig när mycket folk rörde sig i de centrala delarna, främst på Avenyn.

– Det har varit stökigt. Det ringer oavbrutet, men vi har inga jättegrova saker än så länge. Det är mycket bråk och fylla, och mycket med folk som blir beskjutna med raketer, men inte mot polisen vad vi fått veta, säger hon.

På nyårsdagens morgon summerade polisen i region väst kvällen och natten i området med totalt 267 händelser där fylla. misshandel, bråk och skadegörelse har dominerat.

Dubbelt så många larm jämfört med normalt dygn

Räddningstjänsten i Göteborg fick fram till klockan 02 ett 30-tal larm, enligt stabschef Anders Gärdhage.

Han uppger att det är normalt för en nyårsafton vilket innebär dubbelt så många larm jämfört med ett normalt dygn.

De flesta händelserna var av mindre, bland annat ett antal bränder i fordon och containrar.

Nattens mest allvarliga tillbud enligt räddningstjänsten i Storgöteborg har varit skadegörelser mot några skolor där fyrverkerier har kastats in.

Turligt nog utbröt ingen brand. Raketerna har dock mest orsakat rök och ingen större materiell skada.

I Borås besköts förbipasserande personer och bilar med raketer i stadsdelen Norrby. När poliser kom till platsen besköts även de.

– Polisen ska ha fått omkring ett 20-tal raketer riktade mot sig när de kom dit. Det slutade med att vi omhändertog en man i 25-årsåldern för störande av den allmänna ordningen, säger Jörgen Lindén, stationsbefäl vid Boråspolisen till Borås Tidning.

Raketer på tunnelbanestation

Polisen i Stockholms län fick timmarna före och efter tolvslaget ett 40-tal samtal om fyrverkerier, bland annat sköts raketer inomhus vid Bagarmossens tunnelbanestation.

I Husby omhändertogs två personer efter att poliser beskjutits med nyårsraketer och i Upplands Väsby började en mindre brand i bottenvåningen på ett hus, enligt räddningstjänsten orsakad av en fyrverkeripjäs.

– Det är som man kan förvänta sig ett nyår. Mycket att göra med bråk och fylla, men inget allvarligare, sade Ewa Nilsson vid Stockholmspolisen till TT vid 01.30.

Lugnare i Kristianstad

Även i Borlänge besköts polis och räddningstjänst med raketer. Efter att ha åkt ut på ett larm om en balkongbrand strax efter midnatt möttes man av stenkastning och raketbeskjutning, skriver Dalarnas Tidningar.

I Kristianstad, där ungdomsgäng under fyra dagar i rad beskjutit polis med raketer, var nyårsnatten något lugnare än tidigare i veckan.

– Det är betydligt lugnare idag, men vi har varit där flera gånger med personal, säger Andreas Hällefors, inre befäl vid Kristianstadspolisen under natten, till Kristianstadsbladet.

Flera småbränder

Flera andra räddningstjänster, bland annat i Västerås och Linköping, rapporterar om ett antal mindre bränder utomhus, främst i containrar och papperskorgar. Men man fick även flera larm om kartongbitar och tidigare skjutna raketer som brann på marken.

SOS Alarm fick in över 300 ärenden under natten, men vid 05-tiden hade ännu inga allvarliga larm kommit.

– Det som slår mig är att det är så många som smäller iväg massor av raketer utan problem, men så fort det börjar brinna i en papperslapp ringer man 112. Det blir många ärenden för oss som nästan är okynnesringningar, säger Ola Åström vid SOS Alarm till TT.

"Normal nyårsnatt"

I Linköping attackerades en väktare med raketer och stenar av ett ungdomsgäng, skriver Corren. I övrigt är det mest bråk och fylla som dominerar.

– Det har, peppar, peppar varit en ganska bra natt faktiskt. Det har varit lite fylla och bråk, men inget mer, säger Peter Ström, vakthavande befäl vid polisregion Öst till TT klockan 03.45, och får medhåll från Norrbotten.

– Det har varit en normal nyårsnatt. Det är ingenting som sticker ut, säger Stefan Andersson, RLC-befäl i Polisregion Nord.

Och likadant låter det i Uppsala:

– Vi har haft en del att göra, och många samtal om fyrverkerier. Men inget som sticker ut från fylla och bråk, säger Joel Manner, RLC-befäl vid polisregion Mitt till TT klockan 04.