Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Våld på snabbmatskedjor - nu vill man kameraövervaka

Fylla, våld, slagsmål, grova rån och hot. Det är vardag för de som jobbar för kvällsöppna snabbmatsrestauranger. På Burger King vid Järntorget har man nu fått nog och ansökt om att införa kameraövervakning. – Vi har svårt att anställa folk som vill jobba kvällar och helger, säger Johan Persson, driftchef för NSB Burger King Sverige.

Som Göteborg Direkt var först med att rapportera har restaurangen, efter 16 polisrapporter om fylla, rån, misshandel och hot, valt att ansöka om kameraövervakning. 

– Jag har jobbat både på McDonalds och Burger King i många år. Det har alltid varit stökigt, främst nattetid, men det känns som om våldet har blivit grövre. Om vi tidigare pratade om slagsmål är det nu mer misshandel med vapen och hot. 

Vid ett tillfälle ska det ha framförts direkta hot mot personalen vilket också polisanmäldes.

– Det är väldigt allvarligt. För oss handlar detta om att skydda vår personal och våra gäster. Folk ska känna sig trygga när de tar sig en burgare och inte behöva oroa sig över stökiga gäster. Det har blivit svårt för oss att anställa folk som vill jobba kvällstider, säger Johan Persson. 
 

Svårt att rekrytera personal

På andra kvällsöppna snabbmatsrestauranger finns liknande problematik. I de ansökningar om kameraövervakning som GP har tagit del av anges oro för grovt våld som skäl. 

Det hänvisas bland annat till ett ovanligt brutalt rån mot Max i Falkenberg i oktober 2015. Då tog sig flera personer in i restaurangen efter stängningsdags och attackerade två kvinnor ur personalen med baseballträ och kofot. Restaurangen ska ha valts ut för att den inte var kameraövervakad.

Ett annat rån som man hänvisar till utfördes 2014 mot en restaurang på Västerleden i Eskilstuna. Där blev två anställda hotade med vapen av flera gärningsmän. En av de anställda uppges ha blivit svårt traumatiserad och kunde inte under lång tid inte återvända till jobbet.
 

Ingen kameraövervakning på Avenyn

Men enligt Johan Persson på Burger King är detta bara toppen av isberget. Förutom rån och hot drabbas restauranger på platser där det förekommer mycket fylla ofta av bråk och våld, både bland en del gäster och riktat mot personalen.

– Det är skillnad mellan Järntorget och exempelvis Järnbrott dit man främst tar sig med bil. På Avenyn är situationen ungefär samma som på Järntorget med fylla och stök. Där har vi ännu inte tagit beslutet att ansöka om kameraövervakning. 

Även på McDonald's upplever man det kan bli stökigt på restaurangerna sent på kvällarna. 

– Precis som i övriga samhället så förekommer det incidenter även hos oss. Vi ser att risken för att det ska bli bråk är högre under sena tider där vissa gäster kanske är påverkade av alkohol. Kameraövervakning är ett sätt att förebygga eventuell brottslighet, men det kan även medverka till att polisen kan lösa eventuella brott, säger Alexandra Svenonius, presschef för McDonald's Sverige. 
 

Ännu inget tillstånd

Burger King har ännu inte fått något svar om kameraövervakning av restaurangen på Järntorget. Länsstyrelsen är restriktiv när det kommer till den typen av tillstånd med hänvisning till enskildas personliga integritet.   

– Det är en situation där man får väga fördelar och nackdelarna. Vi är väldigt försiktiga med vilka som kommer få tillgång i bildmaterialet, det kommer inte att sparas och vi kommer använda det endast när polisen begär ut det som en del av en brottsutredning. Tanken är att det ska fungera avskräckande och göra att det känns tryggare både för våra gäster och vår personal.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.