Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Västsverige värst drabbat av ehecsmittan

Ytterligare fem västsvenskar misstänks vara ehecsmittade. Fem av de tio alingsåsare som tidigare har drabbats ligger kvar på sjukhus.

Västsverige har drabbats värst i landet. Men även i övriga landet har det upptäckts flera som är smittade.

- Vi hoppas att kulmen är nådd. Men vi är inte säkra. Inkubationstiden är en vecka, berättar Peter Ulleryd, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Bland de värst drabbade är det sällskap på 30 personer från Alingsås som reste till en liten ort utanför Hamburg för att spela golf. Efter en dryg vecka visade det sig att tio av dem att det hade smittas av ehec.

- Vi har nu varit i kontakt med dem som var på resan för att försöka kartlägga vad det är som har gjort att de har smittats, förklarar Peter Ulleryd.

Sammanlagt vårdas ett tiotal allvarligt sjuka i den allvarliga ehec-komplikationen HUS på svenska sjukhus. Ytterligare 15 misstänkta ehecfall hade vid lunchtid i dag rapporterats in i landet, varav en del vårdas på sjukhus.

- Det tickar in fler fall hela tiden så siffran ändras vartefter. Smittan är nu spridd i hela landet. Men ingen har smittats i Sverige, säger Sofie Ivarsson, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

I Tyskland har antalet fall insjuknade i HUS (hemolytiskt uremiskt syndrom) nu ökat till 276, varav två avlidit.

- Det är extremt många, säger Sofie Ivarsson.

Tyska myndigheter har enligt Ivarsson inte lämnat några uppgifter om hur många misstänkta ehecfall de har.

- Ungefär 5-15 procent av ehecsmittade drabbas normalt av HUS, men i Tyskland verkar andelen vara ovanligt hög.

Livsmedelsverket har via EU:s larmsystem RASFF (rapid alert system for food and feed) fått besked om att tyska myndigheter spårat ehec-smittan till två gurkproducenter i södra Spanien.

- Spanska och tyska myndigheter utreder nu det här ännu mer noggrant för att kunna se exakt hur smittan hamnat på produkterna, säger statsinspektör Alexander Sobestiansky på Livsmedelsverket.

Enligt Sobestiansky har tyska myndigheter ingen information om att gurkor från de båda partierna nått Sverige.

- Men de kan ha kommit hit via andra kanaler och därför är det väldigt viktigt att företag som hanterar grönsaker, särskilt gurka, spårar sina produkter och ser varifrån de kommer. Företagen är ju ansvariga för de produkter de säljer vidare.

En rundringning till de stora livsmedelskedjorna ICA, Coop och Axfood visar att ingen av dessa tagit in gurkor från de smittade partierna.

Tyska myndigheter har uppmanat befolkningen att helt avstå från att äta, gurka, sallad och tomat i norra Tyskland. Smittskyddsinstitutet och Livsmedelsverket uppmanar svenska resenärer som befinner sig där att följa rekommendationen.

En epidemiologisk undersökning visar att de som drabbats av ehec i Tyskland ätit mer av de aktuella grönsakerna än personer som inte insjuknat och som inte ingick i studien.

Smittskyddsinstitutet har hos de allvarligt sjuka svenska fallen funnit samma ovanliga ehectyp, serotyp O104, som konstaterats i det tyska utbrottet. Ett av de två smittade gurkpartierna var ekologiskt odlad gurka från Malaga.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.