Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson under Liberalernas turné. Bild: Henrik Montgomery/TT

Västsvenska Liberaler stödjer Sabuni

Liberalernas medlemmar i Västsverige vill se Nyamko Sabuni som ny partiledare. Men om det också blir styrelsens rekommendation till ombuden är inte klart.

Den 28 juni ska Liberalerna utse ny partiledare. Just nu håller de olika förbundet runt om i landet på att fatta beslut om vilka rekommendationer de ska skicka med sina ombud på kongressen.

Under den gångna veckan har Liberalerna i Västsverige haft en medlemsomröstning, där alla som varit medlemmar i mer än tre månader har haft chansen att säga sitt.

Nu är resultatet klart:

638 vill se Nyamko Sabuni som nu partiledare.

434 röstar för Erik Ullenhag.

54 lägger sin röst på Johan Pehrson.

Totalt röstade 1126 medlemmar vilket innebär ett valdeltagande på 36,5 procent.

— Det är första gången vi genomför det här i Västsverige. Tidigare har ju den här typen av beslut varit väldigt stängda och det är styrelsen som i princip har avgjort de här beslutet, säger Pär Gustafsson, ordförande i Liberalerna Västsverige.

Vägledande omröstning

Medlemsomröstningen ska ses som en vägledning till ett förbundsmöte under söndagen som ska fatta beslut om vilken rekommendation som ska skickas till kongressombuden. Västsverige har 33 ombud och i slutändan är det upp till var och en av dem hur de väljer att rösta.

Pär Gustafsson är besviken över det låga valresultatet men tror att det delvis har att göra med medlemmarnas förtroende för ombuden.

— Det är tråkigt att valdeltagandet inte är högre än 36 procent. Två tredjedelar har inte röstat. Många tycker ju att de ombud vi har röstat fram har fått förtroendet av medlemmarna att representera Västsverige. Vi kommer att utvärdera den här processen, säger han.

Tidigare har länsförbunden i Östergötland och Västernorrland uttalat sitt stöd för Nyamko Sabuni, medan Stockholms stad och Uppsala län ställt sig bakom Erik Ullenhag.

De tre största länsförbunden — Skåne, Västsverige och Stockholms län som tillsammans har 96 av 178 ombud – har ännu inte meddelat vilken kandidat de stödjer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.