Västsvenska L-toppen om kravlistan till Löfven: "Rätt och naturligt"

Liberalernas partiledare Jan Björklund är nu redo att släppa fram en S-ledd regering – mot att partiet får igenom ett antal tunga krav. Både rätt och ett naturligt steg, menar Jonas Andersson, förbundsordförande för Liberalerna i Västsverige.

ANNONS
|

Kraven är liknande de som Annie Lööf presenterade under tisdagen. Det handlar bland annat om slopad värnskatt, fri hyressättning i nyproducerade bostäder, ingångsjobb med lägre lön för nyanlända och att brytpunkten för statlig skatt ska höjas. "En mer liberal ekonomisk politik", som Björklund själv uttryckte det.

Beslutet fattades i riksdagsgruppen samt i partistyrelsen under onsdagen.

Jonas Andersson, regionråd och förbundsordförande för Liberalerna i Västra Götaland, sitter i den partistyrelse som fattat beslutet.

– Jag tycker att det både är rätt och ett naturligt steg att ta, säger han.

Hårdare krav än under Reinfeldts tid

LÄS MER:L ger besked i regeringsfrågan

Han medger att det är hårda krav som nu ställs på Stefan Löfven och hans parti.

ANNONS

– Flera av de här punkterna lyckades vi inte ens få igenom hos Fredrik Reinfeldt. Men någonstans är det en större uppoffring att släppa fram en S-regering, säger Jonas Andersson.

Hur realistiska är de här kraven enligt dig?

– Vi har ändrat värnskatten tillsammans med Socialdemokraterna förr och höjda brytpunkter har vi gjort upp om fyra gånger genom åren. Det är fullt rimligt att vi går den vägen igen.

Det rapporteras om interna motsättningar inom Liberalerna. Hur stor är splittringen?

– Jag kan tycka att debatten har blivit sned på sistone, både i media och inom partiet. Vi pratar faktiskt om vårt tredjehandsalternativ efter att de två första inte gick ihop.

C och L vet inte vad de vill ha

Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att Liberalerna och Centern inte själva vet vad de vill ha i detta läget.

– Vissa vill kalla det för sandlådenivå, men så är det verkligen inte. Jag tror inte att partiledarna själva vet vad de vill. Utan att de försöker först se vilka reaktioner de får, säger han.

Det handlar om att pröva sig fram till ett beslut som kan tolereras inom partierna och av väljarna.

– S kanske hamnar i ett liknande läge. Hur mycket tål egentligen LO och den interna partiopinionen. Det vet man ju inte förrän kraven har ställts. Nu sker det i offentligenheten där alla tittar på. Det är svårt, men helt nödvändigt.

ANNONS

Ulf Bjereld, S-märkt professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att dagens utspel innebär slutet på Alliansen.

– Den stora nyheten är att Annie Lööf och Jan Björklund sagt att de kan gå in i förhandlingar och släppa fram en S-regering. Det innebär att Alliansen inte längre finns som politisk kraft eller tankekonstruktion och det förändrar det politiska landskapet, säger han.

Goda förutsättningar för samarbete

Trots de hårda kraven från de två borgerliga partierna, så är förutsättningarna för att komma överens ganska goda, menar han.

– Jag tror inte att de hade öppnat så tydligt om de inte tänkte göra sitt bästa för det. De har ingenstans att ta vägen om detta skulle gå i lås, säger Ulf Bjereld och fortsätter:

– Man kan aldrig vara säker när det rör sig om känsliga frågor. Ta arbetsrätten utan att gå in på konkretion, här finns anställningstrygghet på ena sidan och omställningsinsatser på trygghet i annan form på andra sidan. Med politisk kreativitet skulle man kunna hitta ingångar som båda parter kan leva med, säger Ulf Bjereld.

Jan Björklund sa under sin pressträff att ett blocköverskridande samarbete inte har fungerat tidigare för att Socialdemokraterna gett efter för LO:s krav. Nu menar han att det är upp till bevis om Löfven verkligen vill bryta blockpolitiken.

ANNONS

– Det är många som Löfven måste hålla på gott humör. Både Liberalerna och Centern från höger, fackföreningsrörelsen från vänster och sedan Miljöpartiet däremellan, säger han.

LÄS MER:Annie Lööfs besked: Kan släppa fram Löfven som statsminister

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS