Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Demonstranter har protesterat mot Västlänken, men nu ger Mark- och miljööverdomstolen klartecken för det stora tunnelbygget. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Västlänken får börja byggas

Järnvägsprojektet Västlänken i Göteborg får nu klartecken av Mark- och miljööverdomstolen, trots att en detaljfråga om buller under byggtiden inte är avgjord. Domstolen ger Trafikverket tillstånd att starta bygget av tunneln.

Västlänken är en åtta kilometer lång slinga för pendeltåg under centrala Göteborg, med tre nya, underjordiska stationer. Den planeras vara klar för trafikering 2026.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tunneln ingår i den sedan tidigare beslutade infrastruktursatsningen Västsvenska paketet, som är en överenskommelse mellan de rödgröna partierna och den borgerliga Alliansen.

Tunnelbygget har dock kritiserats för att vara miljöstörande, och alla är inte övertygade om att pendeltågsslingan kommer att ge så positiva effekter för resandet i regionen som beslutande politiker och planerare hävdar.

I januari sade mark- och miljödomstolen i Vänersborg ja till Västlänken. Domen följdes av en rad överklaganden.

Nu har Mark- och miljööverdomstolen beslutat att endast ett överklagande, om villkor för buller under byggtiden, får prövningstillstånd. Samtidigt meddelar överdomstolen att bygget får påbörjas.

Flera klagande har velat inhämta ett besked från EU-domstolen, men det ser Mark- och miljööverdomstolen inget skäl till.