Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två polisutredningar om människohandel för tiggeri har varit banbrytande, anser Kajsa Wahlberg på polisens nationella operativa avdelning (Noa). "Jag tror att vi kommer att få se fler fällande domar i framtiden". Arkivbild.

Vässat arbete mot människohandel för tiggeri

Polisen har vässat sitt arbete mot människohandel för tiggeri och räknar med att nysta upp fler fall framöver. Men lågt förtroende för polis och myndigheter försvårar jakten.

Lisa Green är regionkoordinator mot människohandel i Sydsverige och var med vid polisens tillslag i Småland tidigare i veckan, bland annat med uppdraget att samordna psykosociala insatser för de 29 bulgariska tiggare som misstänks vara utsatta för människohandel.

Reaktionerna bland dem var väldigt blandade, berättar hon. En del upplevde att de blivit räddade, men andra var rädda.

- Det finns ofta en skeptisk inställning till myndigheter, man har varken förtroende för polis eller socialtjänst. Men det är också en rädsla för vad som ska hända härnäst, säger hon.

Inkomsterna behövs

Tiggarnas inkomster behövs hos familjen i hemlandet och många tycker att det är bättre att få lite pengar i Sverige än noll i Bulgarien, berättar Lisa Green.

- Även om de har varit tvungna att dela med sig av merparten av vad de har fått in varje dag till en förövare, så kanske de har fått behålla en liten del.

Antalet polisanmälningar om misstänkt människohandel för tiggeri minskade förra året till 33, jämfört med 55 anmälningar 2015.

- Det kan ha orsakats av att det faktiskt är en minskning, men det kan också bero på att man under 2016 inte debatterade det lika mycket som under 2015. Vi vet faktiskt inte, säger kriminalkommissarie Kajsa Wahlberg på polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Stödjande bevisning

Samtidigt som anmälningarna blivit färre, har polisen blivit bättre på att utreda den här typen av människohandel. Det gäller att samla in stödjande bevisning innan polisen gör tillslag, framhåller hon.

- Det handlar om att samla in information om kriminella, deras nätverk, deras tillvägagångssätt och att övervaka vad som sker genom att spana innan man gör tillslag. Vi har till och med haft telefonavlyssning i de här ärendena för att förstå hur de planerar den brottsliga verksamheten.

Kajsa Wahlberg lyfter fram två utredningar, en i Göteborg och en i Örebro, som banbrytande. Tillslaget i Småland är ännu ett exempel.

- Jag tror att vi kommer att få se fler fällande domar i framtiden, eftersom vi har börjat arbeta på det här sättet.

Behöver utredas

TT: Tror du att en stor del av tiggarna i Sverige är utsatta för människohandel?

- Att det finns någon som tjänar pengar på det är alldeles uppenbart, sedan om det är att betrakta som människohandel eller inte, det vet man inte förrän man har utrett det, säger Kajsa Wahlberg.

- Jag kan bara spekulera, men man ska vara väldigt försiktig med att säga att alla som tigger i Sverige är utsatta för människohandel, för så tror jag definitivt inte att det är, säger Lisa Green.