Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dagar då temperaturen ligger över 27 grader ökar antalet dödsfall. Detta gäller särskilt i norr. Arkivbild.

Värmeböljor mest riskfyllda för norrlänningar

Det tycks som om norrlänningar har svårare att klara värmeböljor än de som bor längre söderut, enligt en ny studie från Lunds universitet.

Hög värme är påfrestande för kroppen och en ny svensk studie visar att detta särskilt gäller i norra Sverige. Studien tittar på dödsfall under sommaren och konstaterar att de dagar då temperaturen ligger över 27 grader tre dagar i sträck, ökar antalet dödsfall i Götaland och Svealand med ungefär 10 procent, medan dödsfallen ökar med ungefär 30 procent i Norrland.

- Vi misstänkte ju att det kunde vara så, men blev överraskade över hur stor skillnaden var, säger Daniel Oudin Åström, en av forskarna vid Centrum för primärvårdsforskning, som ligger bakom studien.

Överraskande stor skillnad

SMHI meddelar att det blir hög värme först när temperaturen når 26 grader och detta oavsett var i landet värmen väntas och vilken medeltemperaturen där annars är.

- Det är en mer extrem temperatur i Luleå än i Stockholm. Helt enkelt för att folk inte är vana vid det, säger han.

Dels handlar det om att vänja sig vid högre temperaturer och anpassa sin vardag, till exempel genom hur man klär sig, rör på sig, installerar fläktar och annat som kan motverka hetta, dels om hur kroppen rent fysiologiskt anpassar sig till temperaturer och plötsliga större skillnader.

- Folk är inte anpassade, varken fysiologiskt eller beteendemässigt, säger Daniel Oudin Åström.

Ny kunskap

Med den nya kunskapen tycker Daniel Oudin Åström att man borde se över när meddelanden och varningar om hög temperatur skickas ut i norr. Den nuvarande gränsen vid 26 grader har satts efter studier gjorda enbart i Stockholmsområdet.

- Det kanske inte är så bra att ha ett nationellt värmevarningssystem som bygger på data från Stockholm. Utan man kanske måste varna vid olika temperaturer i olika delar av landet.

Utifrån hur mycket värmen påverkade dödstalen undrar han även om inte varningar borde utdelas tidigare.

- Om dödligheten påverkas så mycket som vi kan se i studien, kan man ju fråga sig om det inte vore relevant och viktigt, säger han.

Studien visade också att dödligheten vid hetta ökade mer i socioekonomiskt utsatta områden än i andra bostadsområden.

- Det kan vara så att ekonomiskt utsatta grupper inte har samma möjligheter att undvika värmen, men det är inget vi kunnat undersöka närmre, säger Daniel Oudin Åström.