Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Världens kvinnliga utrikesministrar möts

Just nu möts världens kvinnliga utrikesministrar i Kanada. Målet? Att öka kvinnors inflytande.

Utrikesministrar, i år från bland annat Sverige, Norge, Namibia och Indonesien, kommer att gå igenom en rad frågor – allt ifrån hur man stärker kvinnors deltagande i politiken till att diskutera framtidens demokrati.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En bred agenda, men enligt Margot Wallström handlar det om att försöka komma fram till vad som är viktigast att arbeta med just nu.

- En fråga som definitivt klättrat upp på den politiska dagordningen är sexuell och reproduktiv hälsa, säger Wallström och hänvisar till att USA slutat med internationellt stöd till organisationer som engagerar sig i abortfrågan.

- Det är viktigt att se till att det här inte går baklänges.

Helgens möte i Montreal, som får anses vara det första formella mötet mellan världens kvinnliga utrikesministrar, leds av Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland och EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Men det är inte första gången som kvinnliga utrikesministrar möts: En informell klubb av kvinnliga utrikesministrar bildades redan i slutet av 1990-talet av USA:s dåvarande utrikesminister Madeleine Albright och hennes svenska motsvarighet Anna Lindh (S).