Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gravida kvinnor bör vara försiktiga med läkemedel som innehåller paracetamol, enligt en ny studie. Arkivbild.

Värktabletter kopplas till språkförsening

Flickor vars mammor ätit paracetamol under graviditeten riskerar att få sämre språkutveckling, enligt en ny studie. Forskarna manar nu till försiktighet med läkemedlet.

Det är billigt, lätt att få tag på och anses allmänt vara ofarligt i de rekommenderade doserna. Därför har användandet av paracetamol också skjutit i höjden de senaste decennierna.

Men mycket tyder på att det febernedsättande och smärtstillande läkemedlet kan påverka mer än man trott, enligt Carl-Gustaf Bornehag, som är professor vid Karlstads universitet och projektledare för den så kallade Selma-studien.

De senaste resultaten från projektet visar att användningen av paracetamol under graviditet kan kopplas till försämrad språkutveckling hos flickor i förskoleåldern.

- Det är lite för tidigt att ge handfasta rekommendationer. Men med det vi har i dag är det rimligt att rekommendera att man funderar över när man tar ett sådant här piller, säger Bornehag till TT.

- Man kan fundera på om man verkligen behöver ta tabletten, i synnerhet om man är gravid.

Flickor drabbade

De nya rönen bygger på uppgifter om 905 barn, där forskarna granskat mammornas intag av paracetamol dels via en enkät, dels via urinprov.

Omkring 60 procent av kvinnorna använde paracetamol under graviditetens första tre månader. När barnen senare undersöktes visade det sig finnas en koppling till ökad risk för språkförseningar hos de två och ett halvt år gamla flickorna. Hos jämnåriga pojkar upptäcktes inget motsvarande samband, enligt artikeln som publicerats i tidskriften European Psychiatry.

Dramatisk ökning

Carl-Gustaf Bornehag och hans kollegor drar främst två slutsatser av resultaten.

- Det ena är att det är rätt anmärkningsvärt att 60 procent av kvinnorna åt paracetamol under graviditetens första tre månader, säger han.

- Det är något nytt som skett de senaste tio–tjugo åren, förbrukningen ökat dramatiskt.

Därför, fortsätter Bornehag, börjar det bli hög tid för en bred vetenskaplig diskussion kring paracetamol, som finns i många vanliga värktabletter och ett stort antal andra läkemedel.

- Det är den andra generella slutsatsen. Nu finns så pass mycket data att vi borde titta på det och se vad vi mer behöver för att kunna gå ut med en mer generell rekommendation.