Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Europaparlamentarikern Malin Björk i Bryssel. Bild: Meli Petersson Ellafi
Europaparlamentarikern Malin Björk i Bryssel. Bild: Meli Petersson Ellafi

Vänsterpartiets Malin Björk ångrar ingenting

Det blåser kring Vänsterpartiets Europaparlamentariker Malin Björk. Hon har fått runt en miljon kronor i traktamente för arbetet i EU under den här mandatperioden, enligt SVT. Utbetalningarna är i enlighet med EU:s regler och dessutom godkända av parlamentet, enligt henne själv.
– Jag är helt öppen med ersättningar, traktamenten och hur jag sköter mitt uppdrag.

Nyheter om olika politikers ersättningar, arvoden och kvitton har duggat tätt de senaste veckorna. Sist i raden är Vänsterpartiets Malin Björk.

Gäller både Bryssel och Strasbourg

SVT har avslöjat att Malin Björk tagit ut dagtraktamente för 357 dagar sedan mandatperiodens början 2014. Det motsvarar runt en miljon kronor. SVT skriver också att traktamentet är för arbete i Bryssel, som också är orten där Malin Björk bor. Men det stämmer bara delvis. Europaparlamentets officiella säte är Strasbourg och parlamentarikernas dagtraktamente omfattar både Bryssel och arbete i den franska staden. Varje år sammanträder parlamentet under totalt 48 dagar i Strasbourg, uppdelat på 12 tillfällen. Därmed skulle dagtraktamentet som kvitterats åtminstone till viss del kunna omfatta arbetad tid i Frankrike.

– Jag tycker att SVT väljer en jättemärklig vinkel. Alla parlamentariker, även de som bor i Bryssel, har rätt till de här ersättningarna. Den stora frågan är istället vad man gör med de här pengarna och där finns det ingen tvekan. Jag använder de i mitt arbete, framför allt i mitt arbete i Sverige. Jag kan inte sitta och häcka i Bryssel.

Malin Björk själv menar att det inte finns något i den här historien som hon skulle vilja göra ogjort eller förändra.

– Jag kan med stolthet säga att jag sköter mitt uppdrag inom de regler som finns. Jag använder pengarna till mitt uppdrag och inte till någonting annat. Jag skulle inte vilja göra något annorlunda i det här. Problemet med det här är att det bara är vi som väljer att vara öppna och transparenta som kan bli granskade, säger hon.

Dagtraktamentet betalas ut till samtliga Europaparlamentariker som skriver på närvarolistorna vid Europaparlamentets arbete i Bryssel och Strasbourg. Reglerna gäller också för till exempel de belgiska eller franska parlamentarikerna, även om de bor på samma ort som Europaparlamentet finns.

En del av de traktamenten och ersättningar som Malin Björk tagit emot kommer hon att betala tillbaka. Men hon betonar också att det inte har med SVT:s nyhet att göra. Malin Björk menar också att hon redan gjort en återbetalning tidigare under mandatperioden.

– Det har blivit ett missförstånd i SVT:s rapportering om det här med att betala tillbaka. Jag har hela tiden sagt att det som blir över tänker jag betala tillbaka och det uppmanar jag också alla andra Europaparlamentariker att göra.

Så återbetalningarna har inget med SVT:s publicering att göra?

– Nej, det är inte kopplat till det. Det är kopplat till ett ”committment”, ett engagemang som jag har. De här schablonersättningarna betalas ut och de använder jag i tjänsten. Men det som inte går åt går tillbaka in i EU-systemet.

Klitorismodeller i plast

I samband med nyheten om dagtraktamentet har även frågan om hur Malin Björk använder de så kallade kontorspengarna aktualiserats. Det handlar om cirka 45 000 kronor i månaden som varje parlamentariker tilldelas och som är avsedda för att bland annat betala konferenser, telefonabonnemang och kontorshyra. För Malin Björk har en del av kontorspengarna gått till att producera klitorismodeller i plast. De var del av en kampanj kring bland annat sexualitet och könsstympning.

– Det är många troll på Twitter som är på mig nu om 3D-klitorisar. Och när man vill ge sig på någon på Twitter brukar det inte spela så stor roll var det kommer från. Medan andra trycker upp golfbollar, regnponchos eller pennor och block så har jag tryckt upp mellan 150 och 200 klitorisar till en kampanj om kvinnors rätt till sina kroppar. Det är jag stolt över och jag kan dessutom redovisa faktura för det.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har under tisdagen tagit Malin Björk i försvar på Twitter.

”Det här ”avslöjandet” begriper jag inte. Alla EU-parlamentariker som bor i Bryssel får traktamente. Till skillnad från andra stoppar Malin Björk inte de pengarna i egen ficka. Dessutom är hon helt öppen med kvitton från kontorsersättning och tar bara ut 29 000 i månaden,” skriver han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.