Pandemin har visat att det inte går att ha kvar karensavdraget, eller karensdagen, för den som blir sjuk, enligt vänsterledaren Nooshi Dadgostar som går till val på att slopa det helt.
Pandemin har visat att det inte går att ha kvar karensavdraget, eller karensdagen, för den som blir sjuk, enligt vänsterledaren Nooshi Dadgostar som går till val på att slopa det helt. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Vänsterpartiet: Slopa karensdagen

Vänsterpartiet vill höja taken i sjuk- och föräldraförsäkringen och slopa karensdagen. Bara karensdagen går på över fem miljarder per år i ökade kostnader för staten.
– Karensdagen är orättvis, säger partiledaren Nooshi Dadgostar om ett vallöfte som V sätter högt.

ANNONS

Häromdagen sade Socialdemokraterna att de vill göra om karensavdraget, som karensdagen också kallas. Avdraget innebär att den som blir sjuk inte får sjuklön för första dagen.

S motiverar viljan att göra om avdraget, men inte ta bort det, med att en del kan jobba hemifrån när de är lite krassliga och slipper ta sjukledigt. Det kan inte lärare, poliser, vårdpersonal eller butiksanställda göra.

Inte ha kvar

– Det jag har kunnat utläsa av regeringens besked är att de inte vill avskaffa karensdagen. Det är inget vi ställer upp på, den är orättvis och den innebär att många som blir sjuka går till jobbet och sprider smitta vidare, säger Nooshi Dadgostar till TT.

ANNONS

– Efter pandemin kan vi inte tänka oss att gå vidare med att ha karensdagen kvar, tillägger hon.

Enligt Dadgostar, som hänvisar till siffror från Riksdagens utredningstjänst, skulle det kosta 5,2 miljarder per år att ta bort karensdagen och ge sjuklön från första dagen. Hon understryker att företagen ska slippa den kostnaden – V vill att staten ska betala.

Totalt vill partiet se förstärkningar av sjukförsäkringen vad gäller den enskildes möjligheter till ersättning på över 9,2 miljarder nästa år. Den utgiften växer till 10,1 miljarder 2026, enligt V.

Rut betala

Hur det ska betalas avser V att berätta om senare. Men partiet har talat om att man ser behov av att höja skatterna med 50 miljarder nästa år för att betala satsningar i välfärden. Att dra ner på avdragen för hushållstjänster eller renoveringar, så kallade rot- respektive rut-avdrag har också nämnts.

Målet är att 80 procent av de som arbetar och blir sjuka eller har föräldraledigt ska kunna få motsvarande 80 procent av lönen i ersättning.

Och de som har sjukersättning, det som tidigare kallades förtidspension, ska också kunna få 80 procent av det som kallas antagen inkomst, det vill säga det de bedöms ha kunna tjäna om de hade kunnat jobba. Det skulle innebära flera tusen kronor mer i månaden för berörda, hävdar V.

ANNONS

Fakta: V-förslag för sjukförsäkringen

Slopa karensavdraget (karensdagen) vid sjukdom

Höj taken i socialförsäkringen så att åtta av tio kan få 80 procent i ersättning vid sjukdom, föräldraledighet eller vab.

Höj sjukpenningen till 80 procent efter ett år, i dag sänks den när den sjukskrivne räknat i ersättningsdagar har nått dit.

Höj ersättningsnivån i sjuk- och aktivitetsersättningen.

Källa: Vänsterpartiet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS