Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Vänsterpartiet nobbar Morgan Johanssons fredstrevare

Regeringen vill försöka rädda sig kvar genom en partsuppgörelse på bostadsmarknaden. Det uppgav justitieminister Morgan Johansson (S) tidigare på lördagen.
Några timmar senare kom det stenhårda svaret:
– Gärna förhandlingar, men först måste punkten om marknadshyror strykas helt, säger Ida Gabrielsson, vice ordförande (V).

Regeringen lyckades undvika en regeringskris på Las-frågan genom att arbetsmarknadens parter själva kom överens om vilka regler som ska gälla.

LÄS MER: Regeringskris väntar – M, KD, SD och V vill rösta bort Löfven

Enligt Morgan Johansson, som är ansvarig för hyresutredningen i regeringen, försöker man nu få till en likartad lösning för att undvika att bli bortröstad på måndag.

– Det var ett av de önskemål som Vänsterpartiet hade och då menar jag att vi har gått dem till mötes. Att nu rusa iväg och vilja avsätta regeringen när vi faktiskt går dem till mötes gör det ännu svårare att motivera utifrån deras synvinkel, säger han i Ekots lördagsintervju.

Johansson slår dock fast att det kommer att bli tufft.

– Vi vet att en del aktörer har grävt ner sig långt i sina skyttegravar, så det blir svårt, säger han.

Ett möte med parterna är uppsatt till den 30 juni, enligt Johansson.

En plattform

V-ledaren Nooshi Dadgostar har dock tidigare avvisat ”samtal” mellan parterna och i stället krävt regelrätta förhandlingar där Hyresgästföreningen, som representant för landets hyresgäster, måste vara med.

I intervjun får Morgan Johansson frågor om detta.

Kommer det att bli det, reella förhandlingar? frågar programledaren Monica Saarinen.

– Ja men det är ju parterna som förhandlar, regeringen förhandlar inte med någon part, det är parterna som förhandlar sinsemellan. Det är den plattformen som vi kan tillskapa för parterna, säger Johansson.

Och tillägger:

– Det vi kan göra är att försöka underlätta en sådan här lösning. När det gäller arbetsrättssidan handlade det precis om det, där lyckades man åstadkomma en lösning mellan parterna. Och regeringen kunde medverka till den bland annat genom att anslå mycket stora medel till kompetensutveckling.

Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister (S). Bild: Nils Petter Nilsson
Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister (S). Bild: Nils Petter Nilsson

Hyresgästföreningen välkomnar

Enligt Morgan Johansson går det i nuläget inte att säga hur försöken kommer att avlöpa. Han framhåller dock att Hyresgästföreningen, som V lyft fram som en avgörande part, välkomnat regeringens initiativ.

Marie Linder, Hyresgästföreningens ordförande, kommenterar frågan i ett pressmeddelande.

– Det är bra att regeringen har bjudit in bostadsmarknadens parter så att hyresgästerna har en röst och en särskild roll i den fortsatta processen. Det borde gjorts från början.

Fastighetsägarnas vd, Anders Holmestig, slår i ett pressmeddelande fast att reformen för friare hyressättning i nyproduktion är viktig.

V sätter press på Annie Lööf

Morgan Johansson påpekar också i radiointervjun att S/MP-regeringen fortsatt står bakom januariavtalet med Centerpartiet och Liberalerna.

Några timmar efter uttalandet kom svaret från Vänsterpartiet, vars krav ligger till grund för den misstroendeomröstning som är planerad till måndag. Enligt Ida Gabrielsson har regeringen väntat för länge för att en förhandlingslösning ska vara möjlig – och därmed kvarstår hotet om att fälla Stefan Löfven och hans ministrar.

– Det som krävs nu är att Annie Lööf accepterar att det hot som finns om att marknadshyror ska vara slutdestinationen för förhandlingarna, stryks helt, säger hon.

Enligt V hade regeringen och dess samarbetspartier en möjlighet att få till förhandlingar under sommaren. Det var ett av V:s två alternativ under de 48 timmar man gav regeringen möjlighet att fundera.

– Men det sa man blankt nej till.

Om punkten om fri hyressättning stryks välkomnar V förhandlingar om bostadsmarknaden, slår Ida Gabrielsson fast. I nuläget, när punkten finns kvar, skulle Hyresgästföreningen bli ”gisslan” i förhandlingar.

V lägger stor skuld på C-ledaren Annie Lööf.

– Vi har kompromissat mest av alla. Nu är det dags för Lööf att kompromissa om en av 73 punkter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.