I samband med regeringskrisen har förtroendet för vänsterledaren Nooshi Dadgostar ökat i flera mätningar.
I samband med regeringskrisen har förtroendet för vänsterledaren Nooshi Dadgostar ökat i flera mätningar. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Vänsterpartiet når historiska nivåer i ny mätning

Vänsterpartiet når ett stöd på över 13 procent i SVT/Novus senaste väljarbarometer. Det är den högsta siffra partiet uppnått sedan mätningarna startade 2006. I övrigt är Sverigedemokraterna åter Sveriges näst största parti, visar mätningen.

ANNONS
|

I SVT/Novus senaste väljarbarometer, som mäter stödet för de olika riksdagspartierna, är Vänsterpartiet det enda parti vars ökning är statistisk säkerställd.

Stödet ligger på 13,3 procent i mätningen och är alltså den högsta siffran partiet haft sedan väljarbarometern startade år 2006.

– Jag tror att det finns en stark uppskattning för att Vänsterpartiet stoppade hyreshöjningen för tre miljoner människor som den här marknadshyrareformen skulle ha inneburit. Jag uppfattar det som att det finns många tecken på att det går bra för Vänsterpartiet, säger partisekreterare Aron Etzler (V), till SVT Nyheter.

LÄS MER: Vänsterledaren har överraskat alla – utom partikamraterna

ANNONS

SD näst största parti

Sverigedemokraterna ökar något jämfört med den förra mätningen samtidigt som Moderaterna backar, om än marginellt. Förändringarna är inte statistiskt säkerställda men innebär att Sverigedemokraterna återigen är Sveriges näst största parti, enligt mätningen.

– Det är mycket glädjande siffror. Vi får ett gott gensvar på våra lösningar på dagens många samhällsproblem, säger vice gruppledare Mattias Bäckström Johansson (SD), till SVT Nyheter.

I övrigt är Socialdemokraterna det parti som backar mest i mätningen och har ett stöd på 23,8 procent.

Både Miljöpartiet och Liberalerna befinner sig fortsatt under riksdagsspärren i SVT/Novus väljarbarometer.

Stödet för riksdagspartierna enligt SVT/Novus-mätningen

V 13,3 (+2,1)

S 23,8 (-1,7)

MP 3,8 (+0,3)

C 8,9 (+1,0)

L 2,2 (-0,3)

M 21,0 (-0,8)

KD 4,5 (-0,5)

SD 21,6 (+0,2)

Sammanlagt har 2 480 röstberättigade svenskar deltagit i undersökningen från SVT/Novus. Undersökningen har genomförts per telefon, sms och post mellan den 19 och 26 juli 2021. Allt som allt tillfrågades 4 863 personer vilket gav ett bortfall 49 procent, något som inte ska påverka resultatet enligt Novus.

Källa: SVT/Novus

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS