Vänstern tonar ner löftena

ANNONS
|

Jämfört med inför valet 2006 har partiet tonat ner sin profil. Då var huvudparollen 200000 jobb i offentlig sektor, vilket skapade debatt om ekonomiskt lättsinne.

Bytt fot

Nu har partiet bytt fot. Viktigast är att byta regering, ersätta den med en rödgrön koalition och byta politik. Därför ska även de krav som förs fram i den egna valplattformen, enligt partiledaren Lars Ohly, kunna bli verklighet under mandatperioden.

Men han talar också om att visa respekt och lyhördhet för Miljöpartiets och Socialdemokraternas vilja i det rödgröna alternativet. Koalitionen med MP och S är historisk också för Vänsterpartiet som för första gången har en chans att få besätta ministerposter och få ett synligt inflytande över hur landet styrs.

ANNONS

Sextimmars arbetsdag

Partikongressen i våras ville inte mildra profilen för mycket utan plockade in krav på att svenska soldater ska lämna Afghanistan och vägrade att släppa den gamla profilfrågan om sextimmars-dagen, som knappast kan kallas realistiskt.

Det medger Ohly, som kallar det ett visionärt krav. Han betraktar det som omöjligt att få gehör under de kommande fyra åren, om de rödgröna vinner valet.

Fyra prioriterade områden

Partiet anger fyra prioriterade områden i sin valplattform - välfärd, jämställdhet, integritet och miljö.

På välfärdens område lyfter partiet fram kampen mot vinstintresset i skolor och vård och mot utförsäljning av gemensam egendom.

Särskilt vad gäller skolor och vinster har Ohly skärpt tonen inför valet. Vinstintressen i skolor och vård ska bort, anser V. Friskolor som drivs av stiftelser och kooperativ, utan syfte att göra vinst, får finnas kvar. V har känt sig stärkta av att flera andra partier, däribland Folkpartiet och Miljöpartiet har börjat tala om att skolor som inte klarar kvaliteten, men ändå delar ut vinst, ska kunna stoppas från att göra det.

Höjd skatt

V är också mer än något annat parti villigt att höja skatten för få mer resurser framförallt för att anställa fler inom vård, skola och omsorg.

ANNONS

Lars Ohly använder flitigt parollen om att V vill åstadkomma världens bästa välfärd utan privata vinstintressen.

I fråga om jämställdhet poängteras att V är det enda feministiska och socialistiska partiet. Målet är att föräldraförsäkringen ska delas lika under mandatperioden. Förändringen ska ske stegvis och inledas med en tredelning, där vardera föräldern förfogar över var sin en egen del medan en tredje förfogas fritt.

På integritets-område krävs bland annat att FRA-lagen rivs upp och att Ipred-lagen för att komma åt illegal fildelning skrotas och ersätts med digitala bibliotek.

ANNONS