Vänsterledaren inte nöjd med beskeden från statsministern

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt pressade Stefan Löfven, men fick inget besked om mer pengar till välfärden under partiledardebatten. Även moderatledaren Ulf Kristersson kritiserade statsministern för uteblivna satsningar och kräver nu ett extra val.

ANNONS
|

Välfärden och de ekonomiska förutsättningarna för kommuner och landsting var i fokus inför årets första partiledardebatt i riksdagen. Både Moderaterna och Vänsterpartiet krävde under tisdagen mer pengar till välfärden – och hotade med att köra över regeringen om det inte blir mer pengar omgående.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt gav statsminister Stefan Löfven respit fram till onsdagen för att lova en ökad satsning, och förklarade att han annars var beredd att inleda förhandlingar med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Krävde besked

Under ett replikskifte under partiledardebatten försökte han intensivt att få ett besked av Stefan Löfven.

– Vi har en välfärdskris. Och det beror på regeringens politik. Om man menar allvar med att välfärden ska komma först måste man klargöra att kommuner och regioner kommer att få resurser, sa Jonas Sjöstedt.

ANNONS

Stefan Löfven betonade flera gånger att Socialdemokraterna är ett parti som sätter välfärden först – och att välfärdsstaten behöver "repareras". Men något konkret svar till Jonas Sjöstedt hade han inte.

– Under förra mandatperioden tillförde vi 35 miljarder till välfärden. Sommaren 2017 sa vi: det räcker inte, det behövs ännu mer och det håller vi på att finansiera nu. Vi lämnar ingen kommun i sticket, sa Stefan Löfven.

Diskussioner väntar

Statsministern gick till motattack mot Vänsterledaren för att han är beredd att sätta sig i förhandlingar med Moderaterna, som utlovat 3 miljarder extra till välfärden. Något som är för lite, enligt Stefan Löfven.

– Man kan inte bara lyfta ett finger i luften och känna efter – 3 miljarder, 10 miljarder – så gör man inte om man tror på svensk välfärd. Det håller inte, Sjöstedt, sa Stefan Löfven.

Jonas Sjöstedt var inte nöjd med svaret och i ett senare replikskifte sträckte han ut handen till KD-ledaren Ebba Busch Thor.

– Om regeringen inte kommer med någonting annat än ord, så är jag beredd att sitta med i förutsättningslösa diskussioner med Kristdemokraterna och Moderaterna, sa Jonas Sjöstedt.

– Bra. Då skrider vi till verket, sa Ebba Busch Thor.

Moderatledaren vill ha extra val

Budskapet från Moderaterna och Kristdemokraterna är att de kommer att lägga fram ett färdigt och finansierat förslag i finansutskottet, för att driva fram mer pengar till välfärden och rättsväsendet. Får de med sig Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna på planerna kan de köra över regeringen i riksdagen.

ANNONS

– Om inte regeringen inser att de är en minoritetsregering, så kommer de att stöta på problem, konstaterade Jonas Sjöstedt.

Moderatledaren Ulf Kristersson målade under debatten upp en dyster bild av Sverige och regeringens arbete under debatten: samhällsutvecklingen går åt fel håll. Skjutningar, bombdåd och växande vårdköer.

– Regeringen har tappat kontrollen. Det här är inte mitt Sverige.

Han frågade sig om det överhuvudtaget är någonting som blivit bättre i Sverige under det senaste året, då regeringen tillträdde.

– Det enda som kan lösa ut situationen är ett extra val. I Moderaterna står vi redo att möta väljarna igen, sa han.

Ett extra val kan bli verklighet om riksdagen inte har förtroende för statsministern och ger uttryck för det i en misstroendeförklaring. Något KD-ledaren Ebba Busch Thor säger att hon är beredd att gå fram med, för att byta ut regeringen.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) krävde extra val under partiledardebatten i riksdagen.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) krävde extra val under partiledardebatten i riksdagen. Bild: Janerik Henriksson/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS