Vännen om Hans Roslings bortgång

Svenska professorn Hans Rosling har dött efter en tids sjukdom. Doreen Månsson, programledare och debattör, tävlade tillsammans med Hans Rosling i På spåret. – Det känns väldigt sorgligt och hopplöst att ha förlorat en människa som Hans Rosling i en tid som denna, säger hon.

ANNONS
|

På tisdagseftermiddagen kom beskedet om att den kända professorn Hans Rosling har dött via stiftelsen Gapminder, som han var med och grundade tillsammans med sin son och hustru.

Programledaren och debattören Doreen Månsson är en av de som är i chock efter beskedet om bortgången. Hon själv stod i direktsändning när hon nåddes av beskedet.

Under 2009 var Hans Rosling tillsammans med Doreen Månsson med och tävlade i SVT:s tv-program På spåret.

– Vi blev vänner efter att vi var med i På spåret och har gjort flera saker tillsammans efter det. Jag känner så starkt att det är extra sorgligt att han inte finns med oss i en tid som denna. Han var en viktig person för hela världen, säger Doreen Månsson.

ANNONS

LÄS MER:Professor Hans Rosling är död

"Viktig för hela världen"

Hon berättar att Hans Rosling var en person som ville stoppa falska rykten och lögner och i stället sprida sann fakta. Hon tillägger att han också hade förmågan att få personer att förstå något svårt som flyktingkrisen, på ett enkelt sätt.och att han kunde ta död på fördomar och rasism med hjälp av statistik.

– Jag ringde honom en gång för att ha med honom på en morgonshow för barn. Jag frågade om han kunde vara med och berätta om varför det är så många människor på flykt. Han svarade och sa 'Doreen, jag är på inspelning i Portugal, så du kan prata med min assisent. Men du, självklart kommer jag att vara med på det.' Sedan var han med, med i programmet med precis samma inlevelse som när han står och pratar under en Världens barn-gala och fick barnen att förstå.

– Att han lämnat oss nu känns väldigt sorgligt och också hopplöst. Han var en viktig person för hela världen. Han var en av de personer som slogs för att fakta var det viktigaste. Han slog oss på fingrarna och såg till att göra om och göra rätt.

ANNONS