Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tomas Lindahl var verksam vid Göteborgs universitet 1978-1982. ARKIVBILD.

"Vänlig och hjälpsam" professor

Alltid vänlig och hjälpsam. Så minns Per Sunnerhagen, professor i molekylärbiologi, tiden som student hos Tomas Lindahl i Göteborg. -Man märkte att det var ett labb som var attraktivt att vara i, säger han.

Det har hunnit gå över 30 år sedan Tomas Lindahl var verksam i Göteborg. Men Per Sunnerhagen, numera själv professor vid Göteborgs universitet, minns tiden väl.

Inte minst mängden andra forskare som drogs till den redan då erkände svenske forskaren.

-Det var ett väldigt flöde av gästforskare och andra, berättar Sunnerhagen. -Det fortsatte sedan när han flyttade till England. Han har en bra förmåga att dra till sig andra forskare och att ha en livaktig miljö omkring sig.

TT: Hur var det att studera på hans labb?

-Jag var bara 22-23 och visste inte så mycket på den tiden. Men han var alltid vänlig och tog sig tid om man hade frågor och tyckte alltid att det var viktigt det man kom med.

Det har ibland framförts farhågor om att den naturvetenskapliga forskningen i Sverige halkar efter. Nobelpriset är därför en viktig signal, anser Sunnerhagen.

-Det är en väldigt viktig poäng. Sedan tidigare har vi Arvid Carlsson, som ju också anknyter till Göteborg, och nu det här. Det är en väldigt viktig inspiration för oss.