Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sjukvård är en av de tio viktigaste politiska sakfrågorna – en fråga som Socialdemokraterna anses bäst på.  Arkivbild: TT
Sjukvård är en av de tio viktigaste politiska sakfrågorna – en fråga som Socialdemokraterna anses bäst på. Arkivbild: TT

Väljarnas förtroende för M-politik ökar

Socialdemokraterna har bäst politik i sex av de tio sakfrågor som det svenska folket lyft fram som viktigast, enligt en färsk opinionsundersökning från Novus. Men Moderaterna är vinnare på ekonomi och rättsfrågor.

Av undersökningen som Sveriges Radio Ekot tagit del av framgår bland annat att Socialdemokraterna anses ha bäst politik inom sakfrågorna sjukvården, skolan och äldreomsorgen.

Men Moderaterna, som så sent som i september inte ansågs ha bäst politik i någon av kategorierna, har åter störst förtroende inom lag och ordning samt ekonomisk politik.

Ett bra drag

Den moderate strategichefen Per Nilsson säger att det är "helt centralt" för Moderaterna att ha tätpositionen när det gäller förtroende i dessa två frågor. Han kopplar bland annat uppsvinget till att Ulf Kristersson ersatt Anna Kinberg Batra som partiledare, och att förtroendet för Kristersson vuxit.

– Det är väl ytterligare ett bevis för den återhämtning i opinionen som vi har gjort de senaste månaderna, säger han till Ekot.

Skärpt kriminalpolitik

När det gäller lag och ordning vill han också se en politisk förklaring:

– Vi har lagt en hel del skarpa förslag, skärpt kriminalpolitik, tagit tag i gängkriminaliteten och så. Jag tror att det ger avtryck i opinionen också.

Undersökningen genomfördes i mitten av december och omfattar svar av 1 001 slumpvis rekryterade svarspersoner.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.