Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Väljarna flyr M när S bara ökar

Socialdemokraterna ökar med 4,5 procentenheter och är nu Sveriges största parti. Blockställningen har förskjutits och om det var val i dag skulle de rödgröna få majoritet, visar dagens GP/Sifo.

Sedan Stefan Löfven blev ny S-ledare har Socialdemokraterna vuxit med drygt 9 procentenheter till 33,7 procent. Både denna och förra månadens uppgång är statistiskt säkerställd.

– Två månader i rad med så här stora förändringar – det har jag inte tidigare sett, säger Toivo Sjörén, opinionsansvarig på Sifo.

Uppgången sker från historiskt låga nivåer för Socialdemokraterna. Den sker däremot inte på bekostnad av Miljöpartiet och Vänsterpartiet. I stället handlar det om tydliga direktövergångar från Moderaterna till Socialdemokraterna.

S ut ur kaos

Moderaterna backar med 4,2 procentenheter till 28,7 procent, vilket också är statistiskt säkerställt.

Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet, är inte förvånad över tendensen och ser tre förklaringar.

För det första att Socialdemokraterna kommit ur det kaos man befunnit sig i det senaste året och nu nått en stabilisering.

– Partiet har valt en ledare som framstår som lugn och det verkar som om det ska bli lugnt i partiet.

För det andra att en del av de väljare som inte riktigt känt igen sig inom S nu återvänder.

Vilja till förnyelse

– Det var ju en hel del inom LO-kollektivet som i valet lämnade S för M och SD. Jag kan tänka mig att Stefan Löfven attraherar både de väljare som vill ha förnyelse och betonar företagande, men också de mer traditionella socialdemokraterna som kommer från facket och gillar industrin.

För det tredje tror hon att Moderaternas tillbakagång speglar en övergripande vilja till förnyelse.

– Det handlar om det som alla regeringar råkar ut för när man regerat ett tag, att man tröttnar och att väljarna vill ha nånting nytt.

I ställningen mellan de två blocken har det också skett tvära kast. Från ett tidigare jämviktsläge, med visst övertag för alliansen, får de tre rödgröna partierna nu 50,1 procent. De fyra allianspartierna får 43 procent.

SD inte längre vågmästare

Det innebär också att Sverigedemokraterna förlorar sin vågmästarposition.

Bland såväl SD som övriga mindre partier har inga statistiskt säkerställda förändringar skett. Det gäller även för KD som med sina 3,5 procent skulle få lämna riksdagen om det var val i dag.

Storstadsväljarna, som Socialdemokraterna länge haft svårt att appellera till, förklarar en del av hur väljarströmmarna gått. I de tre storstadsområdena har S nu stöd av 24,5 procent av väljarna mot 18 procent i februari.

– Det är en stark förändring i storstadsområdena där Socialdemokraterna går från att vara väldigt svaga till bara fortsatt svaga, konstaterar Toivo Sjörén på Sifo.

De väljare som nu i ökad omfattning sluter upp bakom Stefan Löfven och hans parti är personer över 50 år och bland dem framför allt kvinnor. Totalt väljer 37 procent av kvinnorna och 30,5 procent av männen Socialdemokraterna. Bland de äldre kvinnorna stöder drygt 40 procent av kvinnorna S.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.