Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blommorna vid minnesplatsen för attentatet på Drottninggatan monteras ner och läggs i stället i trappan ner mot Sergels Torg. José Morales är en av dem som arbetar med arrangemanget.

"Väldigt känslosamt" att flytta blommorna

Avspärrningarna är hävda och Stockholms stad har börjat städa upp i området vid Åhléns i centrala Stockholm. En handfull personer arbetar just nu med att flytta blomsterhavet.

- Vi har fått instruktioner att vi ska göra det på ett sätt som hedrar dem som har dött, säger José Morales.

TT: Vad tycker du om att flytta på blommorna?

- Det är som det är. Vi behöver flytta på dem.

Stockholms kommun har bestämt att blommorna, hälsningarna, gosedjuren och ljusen som vanligt folk – men även kronprinsessan Victoria, statsminister Stefan Löfven och andra politiker – lagt dit efter terrorattentatet i fredags ska flyttas till trappan vid Sergels torg i närheten.

Christian Toledo Dominguez är en av cheferna som övervakar arbetet.

- Det är inte ett jättekul jobb att behöva utföra, säger han.

Området har varit avspärrat sedan attentatet i fredags.

- Staketet höll faktiskt på att välta i går och vi flyttar blommorna till Sergelstrappan vid Kulturhuset och de som vill kan lägga blommor där i dag, säger Fredrik Jurdell, biträdande stadsdirektör, till TT.

- Vi kommer också att städa hela området, tillägger han.

Arbetena ska förhoppningsvis vara klara klockan 14 då Stockholms stad medverkar vid en stor minnesceremoni på Sergels torg.

Under dagen går det att skriva kondoleanser i stadshuset. En kondoleansbok kommer att finnas i Kulturhuset. Stockholms stad tar också emot människor som behöver krishantering eller stödsamtal i en lokal på Hantverkargatan 3D.