Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Brandbekämpning i Trängslet i Älvdalen. Arkivbild.

Vägskador för sex miljoner efter bränderna

Släckningsarbetet vid sommarens stora skogsbränder i Dalarna, Gävleborg och Jämtland orsakade vägskador för sex miljoner kronor, enligt en ny utredning från Trafikverket.

I studien, som offentliggjordes på måndagen, framgår att det är de tunga räddningsfordon som användes under släckningsarbetet som orsakat skadorna, snarare än själva bränderna.

- Det är enskilda vägar, så kallade skogsvägar, som har tagit mest skada. De är inte byggda för att klara av de här tunga räddningsfordonen som gått här och dessutom alla skogsbilar som nu går där, säger Mats Sandgren, ansvarig utredare på Trafikverket, till Ekot.

Flera vägar ska också, till en kostnad på elva miljoner kronor, förstärkas för att kunna klara av tunga fordon och bortforsling av skog som brandskadats under sommarens bränder.

- Det är ju väldigt mycket brandskadad skog som ändå används. Det går att både göra timmer och använda i värmeverk. All den här skogen måste ut innan nästa sommar kommer, annars finns det en risk för insekter, säger Sandgren till Ekot.

Det mesta av vägarbetet har redan utförts, enligt Trafikverket. Totalt rör det sig om återställning av runt 42 mil, och förstärkning av 20 mil, av det enskilda vägnätet.