Räddningspersonal och brandmän på plats vid Fysicum i Lund efter en explosion i ett kompressorrum.

Vägg bortsprängd i explosion i Lund

Den kraftiga explosionen i en universitetsbyggnad i Lund tros ha orsakats av fel i en kompressor. En vägg trycktes ut, men det finns inga uppgifter om skadade.

- Jag är framför allt glad över att allt tyder på att ingen har skadats, säger Joachim Schnadt, prefekt vid fysiska institutionen, till TT.

Explosionen skedde vid lunchtid inne i ett forskningslaboratorium på Fysicum, i en sal där man undersöker förbränning.

- Just nu är det sannolikt att det är en tryckluftskompressor som har exploderat. Orsaken känner vi inte till ännu, säger Torbjörn Krokström, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd.

Inga skadade människor har hittats, men enligt prefekten ska en person ha blivit chockad. Han beskriver skadorna som "relativt omfattande, men ändå begränsade".

Väggen till laboratoriet där kompressorn stått har tryckts ut av explosionen och fallit ner på en parkeringsplats. Fordon som står utanför byggnaden har skadats då de träffats av flygande väggdelar.

Cirka 25 brandmän var inledningsvis på plats, liksom polis och ambulans. Intilliggande byggnader evakuerades och ett stort område spärrades av.

Det är första gången den här typen av olycka inträffar på området.

- Det är osannolikt att det händer, det har aldrig hänt förut och det här ju något som har varit igång länge, i flera decennier, säger Joachim Schnadt.