Fjällräddningen kämpar just nu med att ta sig till den gamla toppstugan vid Kebnekaise för att ta hand om en starkt nedkyld och medtagen man. Arkivbild
Fjällräddningen kämpar just nu med att ta sig till den gamla toppstugan vid Kebnekaise för att ta hand om en starkt nedkyld och medtagen man. Arkivbild Bild: Stian Lysberg Solum/Scanpix/TT

Vädret försvårar räddning vid Kebnekaise

Fjällräddningen kämpar just nu med att ta sig till den gamla toppstugan vid Kebnekaise för att ta hand om en starkt nedkyld och medtagen man. Men på grund av dimma och dåligt väder kan helikoptern inte lyfta.

ANNONS

– Vädret är dåligt, det är väldigt dimmigt. Vi försöker att få tag i personen med de resurser vi kan, men det är ännu oklart om ambulanshelikopter kommer att kunna lyfta, säger Robert Björkman, RLC-befäl vid polisregion Nord.

Fjällräddarna befinner sig på en fjällstation ungefär en mil, och en skaplig stigning, från toppstugan.

– Det går inte att flyga upp med helikopter nu, så vi håller tät kontakt med personerna i sällskapet för att se om mannens tillstånd förbättrats. Mycket handlar om ifall han får upp värmen nu när de är inomhus, säger Mats Andersson, RLC-befäl vid polisregion Nord.

Toppstugan bidrar med skydd från regn och vind, men har ingen uppvärmning.

ANNONS

– Om han inte hämtar sig måste fjällräddarna försöka att ta sig upp, men man kan bara ta fyrhjuling halva sträckan, resten måste man gå, säger Andersson.

Larmet om den nödställde mannen kom strax före klockan tio på tisdagskvällen. Mannen och hans sällskap hade bestigit toppen, men på vägen ned hade de blivit blöta och kalla av regnet och stannat för att ta skydd i den gamla toppstugan.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS