Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/8

Vädervarningen: Kraftiga vindarna håller i sig

De kraftiga vindarna håller i och nederbörd drabbar Sverige redan på torsdag. Men håll till godo - solen kommer på fredag.

Under onsdagen har det varit kraftiga vindar främst i Västra Götalands-regionen men även i Halland. De kraftiga vindarna som drabbat västra Sverige kommer att fortsätta genom natten till torsdag men avta på morgonen. Andra delar av landet har drabbats av stora snömängder som har ställt till med problem på flera håll.

26 varningar på flera håll i landet

SMHI har gått ut med 26 varningar runt om i Sverige. I Hallands län, Bohuslän och Västra Götaland varnar man för väldigt starka vindar, framför allt i Hallands län där mycket hårda vindbyar är att vänta. 

Men det finns även varningar på flera av haven runt Sverige. I Kattegatt är det just nu är väldigt högt vattenstånd, omkring 90 centimeter än medelvattenstånd och vad det brukar vara. Vattnet väntas dock sjunka under natt och tidig torsdagsmorgon. 

I de norra delarna av landet, främst i Västerbottens län, Jämtlands län samt Västernorrland varnar man för stora mängder snö. Ihållande snöfall som fram till torsdag morgon kan ge upp till 30 centimeter snö.

Mestadels snöfall

I Danmark har flera väderinstitutioner gått ut med varningar om att snökaos är på väg in över landet. Snön som väntas komma under natten och torsdagen väntas skapa stora problem, framför allt i södra Jylland och Själland där det väntas komma upp emot 20 centimeter snö. Väderinstituten i Danmark klassar snöovädret som en trea på sin femgradiga skala, enligt Ekstrabladet.

Det danska snöovädret kommer inte att skapa några större problem i Sverige, utan övergår i regn och snöblandat regn över Skåne.

I Västra Götaland avtar de hårda vindarna och under torsdagen kommer temperaturen ligga på runt tre till fyra plusgrader med svag till måttlig vind i Västra Götaland. Dock kommer molnen att tätna under eftermiddagen och till kvällen kommer ett nederbördsområde från Danmark att komma in över Skåne och södra Halland. I Stockholm kommer temperaturen ligga runt nollan med sol till halvklart väder. Dock kan regionen drabbas av friska vindar. 

- Detta ger både snö och regn men mestadels kommer nederbörden falla som snö. Det handlar om cirka 5 cm snö i Skåne och 2-5 cm i södra Halland, säger Marie Jönsson på Foreca. 

Sol på fredag

Nederbörden i Skåne och södra Halland drar vidare sydost under fredag morgon. Under fredag väntas det bli soligt väder i hela Götaland och Svealand med nollgradig temperatur. Även lördag kan bjuda på sol innan molnen börjar tätna under eftermiddagen. 

Snöfall övergår till regn i Västra Götaland

Efter en inledningsvis solig lördag väntas ny nederbörd och denna gång drabbas troligtvis även Västra Götaland. Nederbörden kommer att falla som snö först men senare övergå i regn. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.