Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Partiledare Ebba Busch Thor på Kristdemokraternas valvaka på At Six i Stockholm.

Väckte KD-rebellen till liv

Med stämningen på topp tackade KD-ledaren Ebba Busch Thor sin anhängare för en valrörelse där partiet slog alla experter på fingrarna.

Det blir inte lätt att förhandla fram en ny regering, tror hon.

- Det kommer att ta tid. Men Sverige behöver en ny regering.

Busch Thor säger sig inte vara överraskad över valresultatet..

- Jag är som sagt väldigt glad över att vi så tydligt går framåt och lyckats att bryta en nedåtgående trend från ganska många valrörelser nu. Men i övrigt är stödet mellan blocken ganska väntat. Jag är glad att det är solklart att Alliansen är större än Socialdemokraterna.

TT: Hur ser du på din egen insats?

- Jag har gjort mitt jobb som partiledare. Men den här rörelsen har gjort en enorm insats. Jag är så stolt för att vara ordförande för en folkrörelse med över 20 000 medlemmar. Det är de som mött det stora antalet väljare öga mot öga. Det här mänskliga mötet där man kan få ge en väljare svar på hans eller hennes direkta fråga och möta deras verklighet. Det är det som gjort skillnad.

Bilda Alliansregering

Ebba Busch Thor säger att hon nu kommer att invänta den slutgiltiga rösträkningen.

- Sedan kommer vi att gemensamt att sätta oss ned i Alliansen för att söka vägar för att bilda en gemensam Alliansregering.

TT: Hur ska det gå till?

- Ytterligare besked om hur vi hanterar frågan kommer vi att lämna gemensamt i Alliansen. Men vår hållning i den här frågan har inte ändrats i och med det här valresultatet.

Även KD-nestorn Alf Svensson var till viss del överraskad av partiets slutspurt, från långt under riksdagsspärren till drygt sex procent på valdagen.

- Ja, jag är ju överraskad kanske. Men jag sade ändå i somras att det blir sex procent. Då tittade folk på mig som om jag mist förståndet.

"Gammal brandhäst"

Alf Svensson, partiledare för KD mellan 1973 och 2004, fyller 80 år den första oktober. Han har varit aktiv i partiets valrörelse även i år.

- Ja, du vet, man är som en gammal brandhäst som fanns förr. Man hör klockan ringa och spänner musklerna och vill gärna vara med. Jag tycker att det är roligt, och ser det inte som en uppoffring att möta människor ute på gator och torg och få mikrofoner framför näsan.

Han är nöjd med hur valrörelsen utvecklat sig.

- Det är naturligtvis väldigt uppmuntrande och roligt, eftersom partiet varit uträknat, inte bara före valet utan i åratal. Och så får vi den här uppgången. Det är roligt för Ebba Busch Thor som gjort en formidabel valrörelse och för alla partiarbetare.