Vår coronalivsstil har mildrat vinterkräksjukan och säsongsinfluensan

Vinterkräksjukan dör ut ovanligt tidigt och fallen med den vanliga säsongsinfluensan minskade radikalt när vi började agera annorlunda i och med coronakrisen.
– Den sociala distanseringen vi gör i samhället och handtvätt har uppenbarligen ganska stor effekt på smittspridningen av virus, säger stadsepidemiologen Anders Tegnell.

ANNONS
|

Mitt i tuffa coronatider letar sig en positiv hälsoeffekt fram: vi behöver inte längre dras med vinterkräksjukan eftersom den dör ut betydligt tidigare i år än normalt.

– Den statistiken vi fått in visar att det är långt färre fall jämfört med samma period ett antal säsonger bakåt i tiden, säger Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Elsie Ydring är epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
Elsie Ydring är epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Bild: Lena Katarina Johansson

Alla laboratorier har inte hunnit rapportera in siffrorna än, eftersom de av givna anledningar har fullt upp, och eftersom vinterkräksjukan inte är en allmänpliktig sjukdom, vet Folkhälsomyndigheten aldrig exakt hur många som insjuknar.

– Men det är markant färre fall i år.

Folkhälsomyndighetens statistik visar att årets kräksjukesäsong tar slut betydligt tidigare än normalt.
Folkhälsomyndighetens statistik visar att årets kräksjukesäsong tar slut betydligt tidigare än normalt. Bild: Folkhälsomyndigheten

Enligt Folkhälsomyndigheten (FHM) beror det till stor del på de restriktioner och uppmaningar till skärpta hygienrutiner som införts med anledning av coronapandemin.

ANNONS

Det kan handla om att människor är mer noggranna, att de tvättar händerna när de har varit ute.

– Men den stora anledningen är nog att vi inte ses lika mycket, att det är färre barn på förskolan, man ställer in kalasen. Träffas vi inte minskar såklart smittspridningen, säger Elsie Ydring.

Wold: "Vi har besegrat kräksjukan"

En som har noterat att handtvättandet gett effekt och att kräksjukan dog ut sju veckor tidigare än vanligt är Agnes Wold, professor, överläkare och avdelningschef på avdelningen för infektionssjukdomar vid Institutionen för biomedicin på Göteborgs universitet.

Professorn Agnes Wold skriver på Twitter att vi har besegrat kräksjukan genom att ändra vårt beteende.
Professorn Agnes Wold skriver på Twitter att vi har besegrat kräksjukan genom att ändra vårt beteende. Bild: Caroline Holmgren

"Det visar i alla fall att allt snack om att "svenskarna inte bryr sig och lever som vanligt" bara är förtal. Vi har i alla fall besegrat kräksjukan genom att ändra vårt beteende", skriver hon på Twitter.

LÄS MER:Här tillverkar Volvoarbetarna skyddsmaterial till sjukvården

LÄS MER:Här är personerna bakom Tegnell: "De betyder allt"

Influensan har minskat snabbt

Förändringen i hur vi lever har också haft effekt på den vanliga säsongsinfluensan. Något som stadsepidemiologen Anders Tegnell lyfter på måndagens presskonferens som exempel på coronaåtgärdernas genomslag.

– Det blir ett väldigt plötsligt och snabbt avbrott runt vecka åtta och nio, när vi började införa mycket av de rekommendationer vi hade, på det sätt som vi inte har sett tidigare under någon influensasäsong, säger han.

Antalet laboratorieverifierade influensafall per vecka, denna säsong och tidigare säsonger.
Antalet laboratorieverifierade influensafall per vecka, denna säsong och tidigare säsonger. Bild: Folkhälsomyndigheten

AnnaSara Carnahan, epidemiolog vid FHM, säger att influensasäsongen har varit jämförelsevis mild i år, oavsett coronapandemin.

ANNONS

– Men det vi har sett de senaste veckorna är att influensan har minskat väldigt snabbt. Snabbare än de senaste åren. Vi ser även i den statistiken en tydlig effekt av alla åtgärder vi har gjort i samhället.

AnnaSara Carnahan är epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
AnnaSara Carnahan är epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Bild: Lena Katarina Johansson

Det handlar om social distansering, förändrade hygienrutiner och att vi försöker skydda de äldre, som drabbas hårt även av influensan.

Nu ser både influensan och vinterkräksjukan ut att gå mot sitt slut för den här säsongen.

– Förra veckan när vi tittade på antalet influensafall var det nära gränsen för när det är officiellt avslutat. Så nu får vi se hur det ser ut den här veckan, säger hon.

Finns lärdomar att dra

Elsie Ydring säger att vi tyvärr får fortsätta att leva med att vinterkräksjukan sprids den här tiden på året. Men det finns lärdomar att dra från årets coronasituation.

– Det handlar om hur viktigt det är att man håller sig hemma om man är sjuk och undviker att besöka nära och kära på sjukhus eller andra vårdinrättningar och att man fortsätter att uppmärksamma vikten av god handhygien, för tvål och vatten är det enda som biter på vinterkräksjukevirus.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS