Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Utvisning av tvååring väcker kritik

Beslutet att utvisa tvååriga Maria, som bott i familjehem sedan hon var en vecka gammal, har lett till starka reaktioner. -Vi kan inte separera ett barn från sina föräldrar, säger Daniel Johansson, enhetschef på Migrationsverket.

Familjen kom till Sverige från Armenien för fyra år sedan. Utöver Maria har de en fyraårig pojke, även han periodvis placerad i familjehem. Mamman lider av en djup depression, och socialtjänsten har bedömt att föräldrarna inte kan ta hand om flickan.

-Det är ju fruktansvärt. Vi förstår ju inte, vem ska ta hand om henne, vem ska se till hennes bästa, säger mamman i familjehemmet till P4 Västerbotten.

Många har reagerat på flickans öde, artiklar har delats i tusental i sociala medier.

Familjen ska utvisas då skyddsskälen inte är tillräckliga. Migrationsverket bedömer att det finns förutsättningar för att pappan ska kunna ta hand om barnen. Flickan har börjat umgås mer med föräldrarna och har sovit över hos dem.

-Även om de framöver inte kan ta hand om sina barn är det en uppgift för hemlandets myndigheter, säger Johansson.

Att barnen i teorin kan få det bättre i Sverige är inte skäl nog för att familjen ska få stanna.

-Det är nu viktigt att resan planeras så att familjen överlämnas till armeniska myndigheter, om vi inte lyckas med en återförening i Sverige.