Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utvecklingsstörda lobotomerades

I Danmark utsattes mellan 1947 och 1983 utvecklingsstörda för omfattande hjärnoperationer, lobotomi.

Många opererade var barn, och flera av dem dog av operationen. Det framgår av historiska dokument, skriver Kristeligt Dagblad.

-Det som skedde med de sinnessvaga var faktiskt ännu värre än det som skedde inom psykiatrin. Bland annat utförde man många operationer på barn, ned till sexårsåldern, säger historikern Jesper Vaczy Kragh, som i nästa månad ger ut boken Det hvide snit.

Över 300 utvecklingsstörda opererades på Rigshospitalet i Köpenhamn och Kommunhospitalet i Århus.

Totalt har 4 500 danskar lobotomerats, de flesta inom psykiatrin. Men att operationen, även kallad det vita snittet, utförts på utvecklingsstörda har inte varit känt.

Kraghs genomgång visar att 7,6 procent av patienterna från den centrala institutionen Andersvaege dog av ingreppet. En av dem var en elvaårig flicka.

Sundhetsminister Bertel Haarder (V) anser att det är viktigt att få fram fakta:

-Med nutidens ögon är det i det närmaste obegripligt att man tog de riskerna utan att vara säker på resultaten.

1983 förbjöds ingreppet i Danmark.

Totalt lobotomerades cirka 4 500 personer i Sverige under perioden 1947-1966, i vissa fall utan anhörigas medgivande vilket stred mot reglerna redan då.

Kenneth Ögren, som har skrivit en avhandling vid Umeå universitet om lobotomins historia i Sverige, beskriver den klassiska lobotomin som ett synnerligen trubbigt vapen mot psykisk sjukdom.

-Den var grov och rå och ledde till dödlighet.

Dåtidens psykvård hade inte mycket att sätta emot symtom som ångest, aggressivitet och självskadebeteende. Många patienter fick slentranmässigt diagnosen schizofreni.

-En standarddiagnos på 1940- och 1950-talen.

Dåvarande Medicinalstyrelsen kände till den höga dödligheten, men det ledde inte till några åtgärder. I början av 1950-talet slog en läkare larm via pressen.

Ögren säger att det inte är känt hur många svenskar som genomgick lobotomi som fortfarande är i livet.

-Det är ju ingen som vet. Det vore ett riktigt sisyfosjobb att ta reda på det. Jag tror nog att de kan få vara i fred.

En betydande del av patienterna dog. Totalt avled 52 av de 704 personer som lobotomerades mellan 1947 och 1955 vid Umedalens sjukhus, vilket motsvarar 7,4 procent. Enligt Ögrens efterforskningar utfördes det allra sista ingreppet 1969.

Sverige har, till skillnad från Norge, inte ersatt de drabbade, trots flera motioner i riksdagen.