En majoritet i justitieutskottet bestående av M, L,C,KD och SD vill se straffskärpningar för unga brottslingar (Arkivbild)
En majoritet i justitieutskottet bestående av M, L,C,KD och SD vill se straffskärpningar för unga brottslingar (Arkivbild)

Utskott vill se nya straff för unga

ANNONS
|

Riksdagens justitieutskott riktar flera uppmaningar, så kallade tillkännagivanden, till regeringen om att lägga fram förslag som berör brott och straff. Utskottet vill bland annat se nya påföljder för unga brottslingar och pekar på att den avslutade påföljdsutredningen redan utrett flera åtgärder.

De särskilda straff för unga under 18 år som finns i dag är ungdomsvård, ungdomstjänst och sluten ungdomsvård. Påföljdsutredningen föreslog därutöver en skyldighet att hålla kontakt med en av socialnämnden särskilt utsedd kontaktperson. Ett annat förslag var ungdomsövervakning. Det innebär att en individuell verkställighetsplan tas fram för en ungdomsbrottsling. Planen ska omfatta boende, skolgång, fritid och även begränsningar av rörelsefriheten. Det kan handla om förbud att lämna bostaden under helgkvällar eller förbud att vistas på vissa platser.

ANNONS

Straffrabatt bort

Bakom uppmaningen till regeringen står en majoritet bestående av M, C, L, KD och SD. De upprepar även en tidigare uppmaning om att lägga förslag på elektronisk övervakning på helger av unga brottslingar under 18 år.

Justitieutskottet uppmanar också regeringen att se över straffrabatten för brottslingar i åldern 18-21 år i syfte att straffen ska vara desamma som för andra brottslingar.

S, MP och V reserverar sig mot tillkännagivandena och hänvisar till att regeringen redan tillsatt utredningar som handlar om straff för unga.

- Men det måste ju genomföras också. Det går inte att bara prata om saker. Det händer ju för lite, säger moderaten och förra justitieministern Beatrice Ask

När det gäller dagens straffrabatt för de mellan 18 och 21 så uppgav statsminister Stefan Löfven (S) i onsdags att han vill ta bort den för grovt kriminella. Därför kommer ännu en utredning att tillsättas i höst.

- Det finns en majoritet för det här förslaget, så det är bara att leverera nu, säger Ask.

ANNONS

TT

Fakta: Straffrabatt för unga

I dag ges vad som i dagligt tal kallas för straffrabatt till personer som var under 21 år då brottet begicks. Det innebär exempelvis att brott som för en äldre person skulle ha inneburit livstids fängelse i stället omvandlas till fängelse i högst 14 år. I andra fall innebär strafflindringen att det utdömda straffet alltid kortas och att den högsta utdömda strafftiden är tio år.

Personer som var under 18 år vid gärningstillfället får bara dömas till fängelse om det föreligger synnerliga skäl. Personer under 15 år får aldrig dömas till fängelse.

Källa: Brottsbalken

ANNONS