Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Utrikesministern talade om spända världsläget

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) var först ut att tala under den årliga försvarskonferensen Folk och försvar i Sälen. Talet berörde bland annat det spända läget mellan USA och Iran – men också säkerhetspolitiken i Sveriges närområde.
– Sverige står upp för att Krim alltid ska vara en del av Ukraina, sade Ann Linde inledningsvis.

Läget mellan USA och Iran är minst sagt spänt efter att en amerikansk drönarattack dödade den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani. Iran svarade med missilattacker mot amerikanska militärbaser i Irak.

Kort efter Irans svar så sköts ett ukrainskt passagerarplan ned strax utanför huvudstaden Teheran. Regimen gick först ut och sa att man misstänkte ett motorhaveri, men under lördagen erkände iranska ledare att landets luftvärn skjutit ned planet i tron att det var en fientlig kryssningsrobot.

176 människor omkom i kraschen, varav 17 var hemmahörande i Sverige.

– Som statsministern framförde i går, så måste det fördömas, oavsett om det skedde oavsiktligt eller ej, säger Linde i talet.

– Flygplanskatastrofen är det senaste exemplet på hur risken för missbedömningar och överilat handlande växer i en kontext av starka spänningar.

Ann Linde inledde dock med att tala om säkerhetsläget i Sveriges närområde – bland annat med anledning av Rysslands allt aggressivare agerande.

– Sverige står upp för att Krim alltid ska vara en del av Ukraina, säger hon.

Se Ann Lindes tal i spelaren ovan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.