Utrikesministern håller pressträff om Natoansökan

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hävdar att Sverige inte har gjort tillräckligt för att möta kraven för ett Nato-medlemskap. Utrikesminister Tobias Billström (M) menar att det turkiska beskedet är väntat, men inte önskat.
– Vi har hela tiden vetat att vår vägsträcka var längre än Finlands, säger han.

ANNONS
|

På fredagen kom nyheten om att Turkiet har påbörjat processen med att godkänna Finlands Natoansökan.

Under en presskonferens sade den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan att Finland har tagit konkreta steg för att fullfölja sina åtaganden i enlighet med det trilaterala avtalet. Däremot fanns det inte några tecken på en mjukare linje gällande Sveriges Nato-ansökan från president Erdogan.

Han menar att Sverige ännu inte har uppfyllt kraven utan i stället har öppnat sina armar för terrorister.

Billström: ”Vi var beredda"

Sverige utrikesminister Tobias Billström (M) menar att beskedet från den svenska regeringen alltid har varit tydligt: Sverige följer det trilaterala avtalet, men kommer varken göra mer eller mindre än så.

ANNONS

– Som vi har utgått från kommer Turkiet att gå vidare med Finlands ansökan men inte Sveriges. Vi har varit beredda på det, säger han under en presskonferens på fredagen.

– Men det är en utveckling som vi inte hade önskat.

Sveriges militära integration med Nato kommer att fortsätta, oberoende av det turkiska beskedet, enligt utrikesministern. Han berättar att Sverige är väl förberedda och att flera nationer vill se ett svenskt Nato-medlemskap.

Redan i sommar tror Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) att Sverige kommer att kunna bli medlemmar i försvarsalliansen.
Redan i sommar tror Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) att Sverige kommer att kunna bli medlemmar i försvarsalliansen. Bild: Christine Olsson/TT

”Den sista pusselbiten”

Billström tror att Sverige kan bli medlemmar i militäralliansen i samband med Natotoppmötet i Vilnius i sommar. Att vägsträckan för Sverige har varit längre än grannlandets har hela tiden varit med i beräkningen.

– Vi ska bli medlemmar inom ramen för det trilaterala memorandumet. Nu kommer snart den sista pusselbiten, säger han.

– 28 av 30 Nato-medlemmar har redan godkänt oss.

Utöver Turkiet är det Ungern som ännu inte gett klartecken om det svenska medlemskapet. En talesperson för den ungerska regeringen har uppgett för Reuters att landets parlament ska rösta om Finlands medlemskap den 27 mars och att styrande partiet Fidesz stöder den finländska ansökan.

Det ville Billström inte bekräfta.

– Jag kan inte spekulera i det, eftersom det bara är medieuppgifter som flyger runt, säger han, och menar att det är en fråga om ”när”, inte ”om” Sverige kommer att bli medlem i Nato.

ANNONS
Magdalena Andersson (S) säger att Turkiets besked är dåligt för både Sverige och Nato.
Magdalena Andersson (S) säger att Turkiets besked är dåligt för både Sverige och Nato. Bild: Henrik Montgomery/TT

Andersson (S): ”Inte bra för Sverige”

Strax efter utrikesministerns presskonferens höll också Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson en pressträff efter Turkiets besked. Hon säger att det är viktigt att understryka att Sverige inte befinner sig i någon omedelbar fara, men att beskedet bland annat försämrar Natos chanser att kunna försvara Finland.

Sveriges statsminister har ett mycket hårt arbete framför sig, menar hon.

– Det är klart att det här inte är bra för Sverige. Det är inte heller bra för Nato, säger hon under en presskonferens.

Beskedet ökar också risken för påverkansoperationer mot Sverige och svenska medborgare, menar Andersson, och säger att det är viktigt att alla är extra noggranna med vad de delar vidare för information.

– Och om det nu blir så att Ungern följer Turkiet och inte ratificerar Sverige har statsministern ett mycket hårt arbete framför sig, säger hon.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS