Utrikes födda halkar efter i vaccinationerna mot corona

Smittspridningen är fortsatt hög, samtidigt som en ljusning ses i att vaccinationshastigheten ökar. Men utrikes födda är en grupp som halkar efter, enligt nya rapporter från Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
|

De flesta som erbjuds vaccin mot covid-19 väljer att vaccinera sig och andelen äldre över 80 år som har vaccinerat sig är nu 91 procent. För åldersgrupperna därunder går det också snabbt framåt, något som statsepidemiologen Anders Tegnell kunde berätta om under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.

Det finns dock en grupp som sticker ut här och det är de utrikes födda. De har både insjuknat i covid-19 i högre grad än inhemskt födda under hela pandemin och vaccinerat sig i lägre grad. Bland dem som är 80 år eller äldre i den här gruppen är det bara mellan 45 och 80 procent som har vaccinerat sig.

ANNONS

– Vi har i våra prioriteringsdokument pekat på vikten att de här grupperna snabbt får tillgänglighet till vaccin. Tyvärr har det inte riktigt blivit så, åtminstone inte så här långt, så vi vill skicka den här signalen att vi intensifierar vårt arbete med att nå de här grupperna, sa Anders Tegnell på pressträffen.

Vilka orsaker som ligger bakom de lägre vaccinationstalen kunde Anders Tegnell däremot inte svara på.

– Men vi följer upp det med flera undersökningar, sa han, och la till att svårnådda grupper är prioriterade i alla faserna.

Fortsatt hög smittspridning

Vad gäller smittspridningen i Sverige så ligger vi fortfarande på väldigt höga nivåer med 725 fall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna även om det förra veckan fanns en viss tendens till nedgång. Samtidigt testas cirka 300 000 personer per vecka, vilket enligt Anders Tegnell är ett kvitto på att väldigt många ute i samhället är sjuka.

– Vi får se hur vi landar den här veckan, men det ser inte ut att bli några större skillnader, sa Anders Tegnell.

Han påminde om att vi måste fortsätta att ta smittspridningen på stort allvar och hålla fast vid alla råd och fortsätta följa restriktionerna. Utan minskad smitta och därmed färre inlagda på sjukhusen kan Sverige inte heller öppna upp. Och sjukvården är fortsatt under mycket hårt tryck både på intensivvården och vårdavdelningarna, även om dödsfallen gått ned och ligger stabilt på cirka 100 personer i veckan.

ANNONS

LÄS MER:Så är coronaläget i Västra Götaland i dag 29/4

LÄS MER:FHM stöder vaccin för vissa barn

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS