Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Justitieminister Morgan Johansson. Arkivbild.

Utredningar sinkas av överhopat NFC

Antalet ärenden hos Nationellt forensiskt centrum (NFC) har ökat i många år. Under första halvåret i år har nästan 38 500 ärenden kommit in och köerna är långa, vilket TT tidigare berättat.

Nu rapporterar "I lagens namn" i P1 om ett fall där häktade släppts på grund av att den tekniska undersökningen drog ut på tiden, enligt SR Ekot.

- Att häktade friges för att det tar för lång tid med det forensiska arbetet får inte förekomma längre. Det måste få ett slut, fort, säger vice rikspolischef Mats Löfving, som vill se ett större NFC.

Förra året fick NFC in nära 75 500 ärenden från polisen, enligt TT:s sammanställning. Det kan handla om beslag från en brottsplats som behöver undersökas, blodrester som ska analyseras eller vapen som behöver provskjutas. Den senast tidens många skottlossningar, där flera personer skjutits till döds, bidrar till årets höga belastning.

Justitieminister Morgan Johansson vill att en stor del av polisens planerade budgettillskott ska gå till NFC för att minska handläggningstiderna.

- Jag betraktar det här som ett av våra mest prioriterade områden, säger han till SR Ekot.