År 2017 polisanmälde Utrikesdepartementet misstankar om att falska visum utfärdats av anställda på svenska ambassaden i Iran. Men utredningen har nu lagts ned.
År 2017 polisanmälde Utrikesdepartementet misstankar om att falska visum utfärdats av anställda på svenska ambassaden i Iran. Men utredningen har nu lagts ned. Bild: Maja Suslin / SCANPIX

Utredning kring korruptionshärva på svenska ambassaden läggs ned

Migrationsverket omprövar nu fallet med paret Setareh och Jalal, som säger att de kommit till Sverige med falska visum köpta via svenska ambassaden i Iran. Men utredningen kring den misstänkta korruptionshärvan på ambassaden har lagts ned.

ANNONS
LocationStockholm||

Bakgrunden är den polisanmälan som Utrikesdepartementet gjorde i december 2017, efter misstankar om att falska visum utfärdats på svenska ambassaden i Teheran. Efter en internutredning fick två anställda sparken – och en polisanmälan lämnades sedan över till polisen i Stockholm.

– Förundersökningen är nedlagd. Jag såg inga förutsättningar att utreda detta från Sverige. De misstänkta var inte svenska medborgare och vi vet inte längre var de befinner sig, säger Isabelle Bjursten, kammaråklagare på Riksenheten mot internationell organiserad brottslighet till GP.

Enligt henne tog hon beslut om att lägga ner förundersökningen redan för ett par månader sen.

Setareh och Jalals fall omprövas

Samtidigt kommer nu besked för det iranska paret Setareh Arefi och Jalal Bayazidi, som berättat för GP om hur de fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd hos Migrationsverket, efter att ha vittnat om hur de kom till Sverige med förfalskade visum. Parets historia har tidigare bedömts som osannolik. Men när GP söker Migrationsverket meddelar man att fallet kommer omprövas.

ANNONS

LÄS MER:Mamma Setareh och Selin, 1, hotas av hedersmord – ska utvisas

– De har nu åberopat nya omständigheter som inte tidigare har prövats. Ärendet har så sent som för några dagar sedan återförvisats till Migrationsverket av migrationsdomstolen i Malmö. Migrationsverket ska nu utreda de nya omständigheterna. Det är således ett öppet ärende och vi kan därför inte kommentera det vidare i nuläget, säger Michelle Bornestad, presskommunikatör på Migrationsverket.

Kontrollerade inte visumen

En av svensk-iranierna, som berättat för GP hur hans uppgifter hamnat på svarta marknaden och använts i ett falskt visum, är kritisk mot att Migrationsverket inte kontrollerat om uppgifterna i visumet stämmer. Men Migrationsverket säger att ansvaret ligger hos Utrikesdepartementet.

– Detta är en fråga för UD och inte Migrationsverket. Det är UD som ansvarar för ambassaden och hanteringen av viseringar, säger Michelle Bornestad på Migrationsverket.

Utrikesdepartementet säger i sin tur att man efter upptäckten av den falska visumhanteringen på svenska ambassaden i Teheran, förstärkt sina rutiner.

– UD har utrett misstankar om oegentligheter som utförts av anställda vid ambassaden. Därefter har vi polisanmält händelsen, säger Sofia Nahringbauer, presskommunikatör på Utrikesdepartementet.

Har UD utrett de personer i Sverige, som anges i de visum som de två aktuella personerna varit involverade i?

– UD har utrett misstankar om oegentligheter som utförts av anställda vid ambassaden. Därefter har vi polisanmält händelsen. Ytterligare frågor i denna del får ställas till polisen.

ANNONS
ANNONS