Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bland annat skolors genomsnittliga betygsnivå går att jämföra via SCB. Arkivbild.
Bland annat skolors genomsnittliga betygsnivå går att jämföra via SCB. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Utredare ser över friskolornas öppenhet

Friskolor kan bli skyldiga att lämna ut uppgifter om verksamheten, på samma sätt som kommunala skolor.
Men frågan är om regeringen kan driva igenom en sådan förändring.

Regeringen låter nu för andra gången en utredare se över om friskolor ska omfattas av offentlighetsprincipen, det vill säga bli skyldiga att lämna ut uppgifter om verksamheten.

Förra gången stöp förslaget på juridiska komplikationer.

Tog stopp

Därefter blev frågan akut, efter en överraskande vändning av SCB. Myndigheten bedömde plötsligt att alla uppgifter om friskolor är att betrakta som affärshemligheter. En period gick det därför inte att hitta några uppgifter alls om någon skola.

Föräldrar, elever, forskare, journalister och andra intresserade kunde alltså inte jämföra skolor, vad gäller till exempel betyg och lärarbehörig.

– Den här situationen var ytterst allvarlig. Det här är uppgifter som är helt centrala för att vårt skolsystem ska fungera, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) på en pressträff.

Nörd utreder

En tillfällig lösning har säkrat tillgången på skoluppgifter, men den upphör att gälla nästa sommar. Så vad ska gälla därefter? Det får Ulrika Geijer, chefsrådman vid Förvaltningsrätten i Malmö, utreda. Geijer, en "offentlighets- och sekretessnörd" enligt henne själv, ska dels utreda offentlighetsfrågan vad gäller friskolor, dels utreda en ny modell för insamling av uppgifter, inom Skolverkets hägn.

Om offentlighetsprincipen ska gälla även friskolor innebär det inte bara att basfakta om skolorna säkras. Fler uppgifter än i dag blir tillgängliga, konstaterar Anna Ekström.

– Vi skulle få veta mycket mer, till exempel hur de använder sina pengar och hur pengar går mellan olika verksamheter. Med offentlighetsprincipen skulle vi få en betydligt bättre insyn i friskoleverksamheten, säger Anna Ekström.

Friskolornas Riksförbund har tidigare invänt att små friskolor inte skulle mäkta med den administration som skulle krävas.

– Det argumentet väger lätt, jämfört med intresset av att vi ska ha insyn i den offentligt finansierade skolan, säger Anna Ekström.

Valfråga

Full insyn i friskolor stöds inte heller av en majoritet i riksdagen. När Vänsterpartiet försökte väcka frågan om offentlighetsprincip för friskolor röstades förslaget ned av L, C, M, KD och SD i utbildningsutskottet.

– Politik är att vilja. Vi har en valrörelse framför oss där Socialdemokraterna kommer att driva offentlighetsprincip i friskolorna som en viktig fråga, säger Anna Ekström.

Uppdraget ska redovisas senast den 1 december 2022.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) vid torsdagens pressträff.
Utbildningsminister Anna Ekström (S) vid torsdagens pressträff. Bild: Marko Säävälä / TT

Bakgrund: Detta har hänt

Frågan om offentlighetsprincipen ska omfatta friskolor har utretts tidigare. Men en planerad proposition lades på is 2018, sedan Lagrådet påpekat på en lagkrock: insynskrav kan strida mot reglerna för börsnoterade skolbolag.

I december 2019 kom ett oväntat besked: SCB ändrade sin policy och lämnade inte ut uppgifter om friskolor, med motiveringen att uppgifter om betyg och elevsammansättning på en skola kan ses som ekonomisk information som kan användas av konkurrenter till skolan. SCB fick stöd i domstol.

I nästa steg, 2020, kom Skolverket fram till att även uppgifter om kommunala skolor måste beläggas med sekretess, eftersom samma villkor ska gälla för alla skolor.

En tillfällig juridisk lösning innebär att statistik på skolnivå åter är tillgänglig sedan i juli i år. Bestämmelserna gäller fram till sommaren 2023.