Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Druvklasarna växer på en vingård utanför Ystad. Arkivbild.
Druvklasarna växer på en vingård utanför Ystad. Arkivbild. Bild: Björn Lindgren/TT

Utredare kikar på gårdsförsäljning av alkohol

En utredare ska kika närmare på om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker ska tillåtas i Sverige. Lantbrukarnas organ LRF utbringar en skål för initiativet.

"Om landsbygden får möjligheter att utveckla företagande med de råvaror och resurser som finns lokalt, så öppnas en stor potential till nya jobb, ökade skatteintäkter och en blomstrande landsbygd. LRF är angeläget om att den tillsatta utredningen nu fokuseras på hur – inte om – gårdsförsäljning ska kunna tillåtas, säger Anna Karin Hatt, vd på Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

Utredare blir Elisabeth Nilsson, tidigare landshövding i Östergötland, och det hela bygger på en uppgörelse mellan regeringen och Centerpartiet och Liberalerna.

I direktiven ingår bland annat att göra en EU-rättslig analys om försäljning kan tillåtas i hela landet förutsatt att Systembolagets "monopol säkras", liksom folkhälsan.

Annat att titta på är om försäljningen ska begränsas till att exempelvis bara tillåtas på landsbygd, bara för svenska alkoholproducenter eller för småproducenters hantverksmässiga produktion.

Uppdraget ska redovisas senast den 7 december nästa år.

LRF pekar på en enorm utveckling av småskaliga vingårdar, mikrobryggerier och destillerier runt om i Sverige.

"Det är hög tid att Sverige ger en ärlig chans till produktutveckling för dryckestillverkning på landsbygden", säger Hatt.