Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flyktingar och migranter i en överfull gummibåt utanför Libyens kust. Arkivbild.

Utredare föreslår laglig asylväg in i EU

Ett system där ett begränsat antal människor ska få laglig rätt att resa in i EU för att kunna söka asyl. Det föreslår Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm, som på uppdrag av regeringen utrett frågan, i syfte att minska de farliga resorna över Medlehavet.

- Jag tror att man kanske kan börja i en mindre skala, men att det är viktigt att öppna upp för en väg för personer som vill ansöka om asyl, att kunna göra det på ett tryggt och lagligt sätt, säger Maria Ferm till SR Ekot.

Förslaget innebär att man ska kunna få ett tillfälligt tillstånd, för att på ett tryggt, lagligt och säkert sätt ta sig till EU och lämna in sin ansökan om asyl. Maria Ferm säger att det i dag inte finns några säkra och lagliga vägar för personer som vill ansöka om asyl att ta sig till EU.

Hon säger själv att de politiska möjligheterna för att få igenom ett sådant förslag i EU är små, med tanke på den stora oenighet som råder i migrationspolitiken.

Antalet skulle enligt Ferm vara upp till EU att avgöra, men hon nämner enligt Ekot en kvot på 500 personer för Sverige. Vilket kan jämföras med att runt 25 000 människor hittills i år har sökt asyl i Sverige, enligt Migrationsverkets statistik.