Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På en björk invid Glafsfjorden i Arvika står namnet Kevin inristat.

Utpekade brodern: Jag minns hur jag gråter

Bröderna som pekades ut för mordet på fyraårige Kevin tänker berätta mer om de nya uppgifterna som kommit fram i fallet vid en presskonferens.

Han berättar för tidningen att han försöker förbereda sig och familjen inför presskonferensen, eftersom han aldrig har varit med om någonting liknande. Han talar också om SVT:s dokumentärserie, där tredje delen sändes i går kväll.

- Många som inte ens känner oss har kommit fram och sagt underbara saker. Senast i dag var det en kund på jobbet som kom fram och kramade mig. Han började gråta när han gjorde det, säger han till tidningen.

Starka reaktioner

Reaktionerna efter programmen om mordet på fyraårige Kevin i Arvika 1998 har varit starka. Det framkommer hur poliser pressade de små bröderna, sju och fem år gamla, i många och långa förhör, utan något målsägarbiträde närvarande och också ofta utan föräldrar.

Det sista förhöret med sjuåringen varade i 4,5 timme. Ett fruktansvärt övergrepp, enligt Sara Landström, docent i psykologi vid Göteborgs universitet och expert på barnförhör.

- Det är makabert när man ser till antalet frågor som ställs. Pojken försöker på alla sätt han kan visa att han inte orkar, att han vill få ett slut på förhöret, men det går inte. De kör på. De sätter honom i ett tillstånd av total vanmakt, säger Sara Landström.

Storebrodern kommenterar hur han själv reagerade när han såg sig själv i förhörsrummet:

- Fruktansvärt. Hemskt. Jag minns känslan av hur det var. Jag minns hur jag gråter och gråter och vill ha min mamma, men att jag inte får henne. Det är ett starkt minne som jag aldrig kommer bli av med, säger han till Aftonbladet.

Omöjlig sits

Landström är kritisk till att polisen fortsatte att förhöra barnen och menar att förhörsmetoderna var fel redan då.

- Vetskapen om att man inte ska pressa barn och att barn är känsliga för ledande och suggestiva frågor fanns redan 1998. Det är anmärkningsvärt att det fanns både barnpsykologer på plats och experter som konsulterades och ändå var det de här otroliga bristerna, säger Sara Landström.

Förundersökningen om Kevins död har nu återupptagits.

Åklagaren Niclas Wargren har även inlett två nya utredningar mot bröderna, enligt en lagparagraf som behandlar unga lagöverträdare (Lul 31). Vad Wargren kommer fram till blir klart först i höst, säger han. Om bröderna eller någon annan anses ansvariga för Kevins död kan komma att avgöras i en så kallad bevistalan.

Tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem tror att utredningen kan leda till att man reder ut hur pass hållfasta utpekandemisstankarna var mot de båda.

- En teoretisk möjlighet är att om man finner att det var löst grundat gentemot barnen, kan man också tänka sig att förundersökningen skulle kunna inriktas mot att finna någon annan gärningsman, säger Alhem.