Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
SSU i Skåne vill nu gå till botten med uppgifterna om homofoba och antisemitiska uttalanden från medlemmar. Nu tillsätts en handlingsplan som ska lösa krisen – och i arbetet deltar den utpekade ordföranden. Arkivbild.

Utpekad ordförande ska lösa kris i SSU

SSU i Skåne säger sig vilja gå till botten med uppgifterna om problematiskt agerande bland medlemmar. Nu kommer uppgifter om att en av de utpekade är den lokala ordföranden – och han ska vara med och lösa krisen.

Enligt Dagens Nyheter och Kvällsposten pekas ordföranden Mansour Ahmed ut i en intern rapport som en av flera som betedde sig hotfullt under SSU Skånes distriktsårskonferens förra året.

Och Kristin Linderoth, tidigare ordförande i SSU Skåne, uppger för Sydsvenskan att hon tidigt larmade om hur "ett aggressivt gäng SSU:are från Malmö och Helsingborg hotade presidiet" vid distriktets årskonferens 2015.

- Om du tänker dig killarna på högstadiet som alla var rädda för. Som skrek och var högljudda och slog i saker och använde sin kroppshydda för att visa att de bestämde. Kort stubin, explosiva, säger Kristin Linderoth.

Skadat förtroende

En av personerna som Linderoth syftar på är Mansour Ahmed.

- Vårt förtroende för SSU Skånes ledning är djupt skadat, säger Andrea Törnestam, förbundssekreterare för SSU, till TT.

Under veckan har det också rapporterats om homofoba och antisemitiska uttalanden från andra SSU-företrädare i Skåne. Enligt medier har en falang som kännetecknas av radikal islamism, homofobi, antisemitism och kvinnoförtryck tagit över lokala förbund i SSU Skåne.

Medlemmar vittnar om antidemokratiska metoder och åsikter och en utbredd rädsla inom förbundet. SSU medger att man har känt till att Skåneförbundet dragits med konflikter där även ordföranden varit inblandad – något man arbetat med, enligt Andrea Törnestam.

- Att han varit en del av de konflikter som varit i SSU Skåne, ja det har vi känt till, säger Törnestam.

- Men vi har inte känt till att det ska ha funnits personer som har åsikter som står i strid med SSU:s.

Ta fram handlingsplan

Från centralt hålls krävs nu att SSU Skåne återkommer med en handlingsplan.

- Vi ger dem tre veckor, sedan kan vi ta ställning till om det är trovärdigt, säger Törnestam.

Den utpekade ordföranden ska ingå i det arbetet.

- Ja, han kommer att jobba med att ta fram den åtgärdsplanen.

SSU inför från centralt håll nu en kandidatförsäkran, där varje förtroendevald medlem får skriva under ett dokument där det framgår vad som förväntas av dem. Dessutom införs en granskningsfunktion – en grupp som tar emot och följer upp tips om eventuella brott mot förbundets principer, för att i ett tidigt skede upptäcka om någon förtroendevald bryter mot SSU:s principer.

TT har sökt Mansour Ahmed för en kommentar.